Teckna manga av Esbjörn Jorsäters och Kwok-Hei Mak

image82

Teckna manga är den första svenska boken om mangateckning. Delar av innehållet har sedan tidigare funnits i tidningen Shonen Jump samt på Bonnier Carlsens mangawebb-plats www.bcmanga.se.

Boken Teckna manga går i samma stil som Jorsäters tidigare läroböcker inom teckning, som Teckna djur, Teckna ansikten och Teckna fantasy. Till hjälp i denna bok har han Kwok-Hei Mak som gått på Serietecknarskolan i Hofors.

Teckna manga lär ut grunderna i mangateckning, d.v.s. ansikten och ansiktsuttryck samt hur man konstruerar figurernas kroppar med utgångspunkt från streckgubbar.

Teckna manga är en mycket bra lärobok i teckning. Den är både pedagogisk och lättfattlig. Den rekommenderas varmt för inköp.

Så tecknar du manga av Katy Coope

image83          image109

Denna bok skrev Katy Coope när hon var 17. Detta för att, enligt hennes egen utsago, hon själv var nybörjare i teckning och vet hon precis vilka problem man kan ha. Hon fann själv ingen bra teckna mangabok på marknaden utan gjorde därför en själv.

I boken går Coope igenom de viktigaste grunderna. Man får lära sig att teckna först ögon, sedan ansikten och till sist hela kroppar utgående från enkla geometriska former. I boken ges även exempel på olika mer specifika teckningsstilar inom manga.

Så tecknar du manga är en jordnära lärobok ämnet teckna manga och den borde ge många sugna mangatecknare en behjälplig start. Den rekommenderas.

Coope har även kommit med en uppföljare till denna bok vid namn Så tecknar du mer manga. Den fortsätter där så tecknar du manga slutar och rekommenderas även den.

Chronicles of the cursed sword av Yuy Beop-Ryong och Park Hui-Jin

image84

Författarduon Beop-Ryong och Hui-Jin slog igenom med dunder och brak i Korea med sin manhwa (koreansk manga) Chronicles of the cursed sword. Förlaget Megamanga (B. Wahlströms) ger nu ut den på svenska i 27 delar.

Manhwan utspelar sig i en annan värld där krig råder mellan demoner och människor. Huvudpersonerna är den föräldralöse Rey Yan och hans syster Syao Lin. Av en slump träffar de kung Jaryoon och hjälper honom motvilligt från både ondsinta människor och demoner. Att de är duktiga krigare beror mtycket på att Rey har ett fördömt svärd i sin ägo. Svärdet, som kallas PaSa-svärdet, kräver demonblod och verkar ha en egen dold agenda.

Det finns många manga- och manhwa-serier på svenska som handlar om kringströvande svärdsmän som kämpar mot demoner. Lite för många enligt min åsikt. Speciellt med tanke på alla mangagenrer som inte finns på svenska. Nåväl, i sin genre står sig Chronicles of the cursed sword väl. Det är ett underhållande vältecknat fantasyäventyr som passar 13-åringar och uppåt. Dock inget måste att köpa in. Men behövs en bra fantasymanga är denna serie att rekommendera.

Teckna manga av Akira Toryiama

image85

Mannen bakom succén Dragon Ball visar oss i denna lilla pocket vad som skiljer manga från västerländska serier. Toryiama avslöjar även knep man kan ta till för att göra tecknandet. Boken innehåller grundläggande övningar för nybörjaren samt exempel på de vanligaste misstagen man kan göra.

Texten jag skrev ovan får det att låta som om detta är en bra lärobok i konsten att teckna manga. Dessvärre är så inte fallet. Teckna manga är en rörig bok. Skämten om att man kan läsa porrtidningar för att lära sig kvinnlig anatomi känns olustig med tanke på att denna teckningsbok riktar sig till unga. Det finns betydligt bättre teckna mangaböcker än denna. Den lever nog på att det är just Toryiama som står bakom den. Annars skulle den nog inte ens getts ut i Sverige. Köp andra teckna mangaböcker istället.

Snow Drop av Choi Kyung-ah

image86

Snow Drop är en manhwa, alltså en serie från Korea. Följaktligen läses den enligt det västerländksa sättet (inte "baklänges").

Manhwan handlar om So-Na. Hon har sedan ett par år tillbaka dragit sig undan världen på grund av en traumatisk upplevelse (som jag inte tänker avslöja här). Efter år av hemmastudier känner hon sig stark nog att träffa folk igen och börjar gymnasiet. Hon träffar och blir senare förälskad i Hae-Gi, en rik pojke men som också har ett mörkt förflutet. Sedan följer en såpopera-aktig kärlekshistoria med många svek och förhinder.

Snow Drop innehåller romantik så det räcker och blir över. Vilket inte betyder att den är dålig. Tvärtom, precis som bra såpoperor blir man fast i handlingen och vill veta hur det går. Den är svår att slita sig ifrån. Den enda riktigt negativa med serien är teckningarna. De är förvånadsvärt enkla och slarviga för att vara en manhwa. Den kan möjligtvis även vara lite lång. Men det positiva överväger och Snow Drop är en underhållande, tårdrypande manhwa. Den vänder sig till en (kvinnlig)publik från 14 år och uppåt.

Rekommenderas.

.Hack av Tatsuya Hamazaki

image87

.Hack utspelar sig i ett datorspel. Syskonen Shugo och Rena spelar två egenskapade karaktärer i "Världen", en virtuell verklighet. Syskonen dras de in i ett äventyr som tycks vara skapat av spelet själv.

I Japan släpptes mangan, animen och dataspelet .Hack samtidigt, vilket är unikt. Mangan är en kort serie, bara tre delar. Är man intresserad av TV-spel får man mer ut av mangan än annars. .Hack är en vältecknad allåldersmanga som faktiskt vinner på att den är så pass kort som den är. Det är god underhållning men inget måste. Man kan både ha och mista denna manga.

Manga : sixty years of Japanese comics av Paul Gravett

image89

Paul Gravett har arbetat med att sprida seriemediet i över 20 år som redaktör, journalist, författare med mera. Han har skrivit flera faktaböcker om serier. Manga är en av dom. I manga skriver Gravett om mangans historia, från ursprunget kring 1946 till idag. Han tar upp mangans särdrag (skillnaden mellan manga och västerländska serier), undergenrer inom manga, vålds- och ekivoka inslag i manga och mycket mer.

Manga av Paul Gravett är en av de bästa faktaböcker jag läst om ämnet i fråga. Vill man veta mer är detta den bästa bok att starta med. Tyvärr finns den inte översatt till svenska (den finns dock på finska). Den rekommenderas varmt.

Fushigi Yuugi av Yuu Watase

image90

Shôjomangan (tjejmanga) Fushigi Yuugi är Watases största succé hittils. Mangan handlar om Miaka som tillsammans med sin vän Yui hittar den mystiska boken De fyra gudarnas rike på biblioteket. Vännerna sugs in i i boken och hamnar i en annan värld. Efter ett tag kommer de tillbaka till vår värld. Miaka kan dock inte glömma upplevelvelsen utan återvänder till den andra världen som är fylld av slavhandlare, banditer och soldater. Väl där anses Miaka vara den legendariska Prästinnan av Suzaku som profeterna menar ska komma från en annan värld för att rädda kungariket.

Temat är mycket vanligt, inte bara inom manga utan även inom den västerländska populärkulturen. Men det gör inte så mycket i och med att Fushigi Yuugi är så bra. Vi bjuds på ett fartfyllt underhållande fantasy-äventyr. Att teckningarna dessutom är välgjorda ökar bokens sympatiska intryck. Detta är mycket bra underhållning och serien rekommenderas.

Magic Knight Reyearth av Clamp

image92

Bakom pseudenymen Clamp finns Nanase Ohkawa, Mokona Apapa, Mick Nekoi och Satsuki Igarashi. De är mangavärldens mest produktiva team med många succéer bakom sig. Förutom Magic Knight Reynearthfinns i skrivande stund även serierna xxxHolic och Chobits på svenska.

Magic knight Rayearth handlar om de tre flickorna Hikaru, Fuu och Umi. En händelse gör att dom förflyttas från Tokyo till planeten Cefiro. Trion tränas av trollkarlen Clef i konsten att hitta sin inre magi. Detta för att tjejerna tros kunna vara de legendariska Magic Knights som enligt en gammal sägen ska rädda Cephiro från undergång. Trion får även den Pokemon-liknande varelsen Mokona som följeslagare på deras äventyr.

Magic knight Raynearth består av två trilogier och finns således i totalt sex delar. Denna manga påstås på olika fansidor på nätet vara tecknarkollektivet Clamps absolut bästa produktion. Det tycker jag är att ta i. Den är inte lika originell och nyskapande som Clamps övriga serier. Det betyder dock inte att den på något sätt är dålig. Magic knight Reynearth är ett underhållande fantasyäventyr med fart och fläkt som främst riktar sig till högstadietjejer. Serien rekommenderas men den är inget måste.

Lista på de serier jag skrivit om

Här kommer en lista på de mangaserier jag kommenterat i min blogg i alfabetisk ordning (efter titel, ej författare). Detta för att förenkla sökningen för er. Sedan är det bara att klicka på länken för att läsa min recension. Böckerna är på svenska om inget annat anges. Det står även här hur många delar mangan finns i. Det står pågående om mangan inte är komplett. Står det ett antal på svenska och ett annat på engelska betyder det att serien avslutats på svenska men är inte komplett. Det kompletta antalet volymer finns då på engelska.

500 Manga Heroes & Villains av Helen McCarthy (på engelska) (1 volym)

Abandon the old in Tokyo av Yoshihiro Tatsumi (på engelska) (1 volym)

Air Gear av Oh!Great (på engelska) (pågående)

Akira av Katsuhiro Otomo (på engelska) (6 volymer)

Animated film av James Clarke (på engelska) (1 volym)

Archlord av Jin-Hwan Park (på engelska) (6 volymer)

The Art of My Neighbour Totoro av Hayao Miyazaki (på engelska och mestadels japanska) (1 volym)

AstroBoy av Osamu Tezuka (3 volymer på svenska, 23 på engelska)

Banana Fish av Akimi Yoshida (på engelska) (19 volymer)

Basara av Yumi Tamura (5 volymer på svenska, 27 på engelska)

Basilisk av Masaki Segawa (på engelska) (5 volymer)

Batman black & white vol 1 (samling) (på engelska) (1 volym)

Batman: Child of Dreams av Kia Asamiya (på engelska) (1 volym)

Battle Royal av Koushun Takami & Masayuki Tagushi (på engelska) (15 volymer)

Beyblade av Takao Aoki (2 volymer på svenska, 14 på engelska)

Bild & Bubbla (Tidskrift)

Blade of the Immortal av Hiroaki Samura (på engelska) (pågående)

Bleach av Tite Kubo (pågående)

Buddha av Ozamu Tezuka (på engelska) (8 volymer)

Call me Princess av Tomoko Taniguchi (på engelska) (1 volym)

Ceres Celestial Legend av Yuu Watase (på engelska) (14 volymer)

Chobits av Clamp (8 volymer)

Chronicles of the cursed sword av Yuy Beop-Ryong & Park Hui-Jin (19 volymer)

Chrono Crusade av Daisuke Moriyama (8 volymer)

Crying Freeman av Kazuo Koike & Ryoichi Ikegemi (på engelska) (9 volymer)

Death Note av Tsugumi Ohba & Takeshi Obata (12 volymer)

Demon Diary av Kara (7 volymer)

Den dumma vålnaden och andra kinesiska sagor av Tsai Chih Chung Daisuke Moriyama (1 volym)

Devilman av Go Nagai (på engelska) (5 volymer)

Devil Ororon av Hakase Mizuki (4 volymer)

D. Grey-man av Hoshino Katsura (på engelska) (pågående)

DNAngel av Yukiru Sugisaki (pågående)

Dolls av Yumiko Kawahara (på engelska) (4 volymer)

Dragon Ball av Akira Toryiama (42 volymer)

Dramacon av Svetlana Chmakova (3 volymer)

the Dreaming av Queenie Chan (på engelska) (3 volymer)

Dr. Slump av Akira Toryiama (på engelska) (18 volymer)

Drömmarnas djup av Hisae Iwaoka (1 volym)

Duel Masters av Shigenobu Matsumoto (4 volymer på svenska, 17 på engelska)

Elemental Gelade av Mayumi Azuma (pågående)

the Embalmer av Mitsukazu Mihara (på engelska) (4 volymer)

Emma av Kaoru Mori (7 volymer)

Essential guide to world comics av Tim Pilcher & Brad Brooks (på engelska) (1 volym)

Frestelser av Hiroyuki Utatane (1 volym)

Fruits basket av Natsuki Takaya (på engelska) (23 volymer)

Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa (pågående)

Fushigi Yuugi av Yuu Watase (18 volymer)

Gakuen Alice av Tachibana Higuchi (14 volymer)

Gen, pojken från Hiroshima av Keiji Nakazawa (1 volym på svenska, 10 på engelska)

Genshiken av Kio Shimoku (på engelska) (pågående)

Godchild av Kaori Yuki (8 volymer)

Godzilla av Kazuhisa Iwata (på engelska) (1 volym)

Gon av Masashi Tanaka (2 volymer på svenska, 7 på engelska)

Gothic & Lolita av Masayuki Yoshinaga & Katsuhiko Ishikawa (på engelska) (1 volym)

Gravitation av Maki Murakami (11 volymer på svenska, 12 på engelska)

Gravitation Ex av Maki Murakami (pågående)

GTO av Tohru Fujisawa (25 volymer)

.Hack av Tatsuya Hamazaki (3 volymer) 

Hell Girl av Miyuki Eto (på engelska) (pågående)

Hellsing av Kohta Hirano (pågående)

Hikaru no Go av Yumi Hotta & Takeshi Obata (på engelska) (pågående)

Hokusai, First Manga Master av Jocelyn Bouillard (på engelska) (1 volym)

How to draw manga: getting started av K's Art (på engelska) (1 volym)

Hunter X Hunter av Yoshihiro Togashi (på engelska) (pågående)

In Odd we Trust av Dean Koontz & Queenie Chan (på engelska) (1 volym)

Inu Yasha av Rumika Takahashi (pågående)

I.N.V.U. av Kim Kang Won (4 volymer)

Iron Wok Jan! av Shinji Saijyo (på engelska) (27 volymer)

Japan : allt du vill veta av Kuwabara Koji (1 volym)

Japans historia av Ingemar Ottosson & Thomas Ekholm (1 volym)

Japanese Schoolgirl Inferno av Patrick Macias and Izumi Evers (på engelska) (1 volym)

Japanese the manga way av Wayne P Lammers (på engelska) (1 volym)

Just a girl av Tomoko Taniguchi (på engelska) (1 volym)

Kajika av Akira Toryiama (1 volym)

Kamikaze Kaito Jeanne av Arina Tanemura (7 volymer)

Kana de manga: Lär dig japanska av Glenn Kardy (1 volym)

Kare First Love av Kaho Miyasaka (10 volymer)

Kare Kano av Masami Tsuda (på engelska) (21 volymer)

Kawaii av Marita Lindqvist (1 volym)

Keroro: grodan från rymden av Mine Yoshizaki (pågående)

Kick Off! av Yokaj Studio (6 volymer)

Kill me Kiss me av Lee Young You (5 volymer)

Kingdom Hearts av Shiro Amano (på engelska) (4 volymer)

King of Hell av Ra In-Soo & Kim Jae-Hwan (på engelska) (26 volymer)

LaoZi talar: den vises tystnad av Chih Chung Tsai (1 volym)

Last Fantasy av Yong-Wan Kwon & Hon Kwon Gang (på engelska) (5 volymer)

Laya, the Witch of Red Pooh av Yo Yo (på engelska) (pågående)

The Legend of Mother Sarah: Tunnel Town av Katshiro Otomo (på engelska) (1 volym)

Lone wolf and Cub av Kazuo Koike & Goseki Kojima (1 volym på svenska, 28 på engelska)

Love Hina av Ken Akamatsu (14 volymer)

Lullabies From Hell av Hideshi Hino (1 volym)

Magical X Miracle av Yuzu Mizutani (på engelska) (6 volymer)

Magic Knight Rayearth av Clamp (6 volymer)

Maison Ikkoku av Rumiko Takahashi (på engelska) (15 volymer)

Making comics av Scott McCloud (faktabok på engelska) (1 volym)

Mammoth book of best new manga (samlingspocket) (på engelska) (1 volym)

Mammoth book of best new manga vol 2 (samlingspocket) (på engelska) (1 volym)

Manga av Julius Wiedemann & Amano Masanao (på engelska, franska och tyska) (1 volym)

Manga art av Ashe Raven & May Li (på engelska) (en volym)

Manga: the complete guide av Jason Thompson (på engelska) (1 volym)

Manga - från Hokusai till Dragon Ball av Marie Birde (red.) (1 volym)

Manga! Japanska serier och skaparglädje av Fredrik Strömberg (1 volym)

Manga : masters of the art av Timothy R. Lehmann (på engelska) (1 volym)

Manga : sixty years of Japanese comics av Paul Gravett (på engelska) (1 volym)

Mangabibeln av Siku & Akin (1 volym)

MangaMania (tidning) (nedlagd)

Manga mania: how to draw Japanese comics av Christopher Hart (på engelska) (1 volym)

Mangatalangen (samlingspocket) (1 volym)

Mangatalangen 2007 (samlingspocket) (1 volym)

Medley Gold av Lisa Medin (pågående)

Medley: Retroaktivität av Lisa Medin (pågående fortsättning på Medley: Gold)

Mermaid Saga av Rumiko Takahashi (4 volymer)

Midnight Eye Guide To New Japanese Film av Tom Mes & Jasper Sharp (på engelska) (1 volym)

Mobile Suit Gundam Seed av Masatsugu Iwase (på engelska) (5 volymer)

MPD-Psycho av Eiji Otsuka & Sho-u Tajima (på engelska) (11 voymer)

Museum Of Terror av Junji Ito (på engelska) (3 volymer på engelska, 15 i japan)

Mästerdetektiven Conan av Gosho Aoyama (pågående)

Nana av Ai Yazawa (pågående)

Naruto av Masashi Kishimoto (pågående)

Nausicaä Of The Valley Of The Wind av Hayao Miyazaki (på engelska) (7 volymer)

Negima av Ken Akamatsu (på engelska) (pågående)

NEO: UK's only anime, manga and asian film magazine (tidning)

Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax (pågående)

Oh! My goddess av Kosuke Fujishima (pågående)

One av Vin Lee (11 delar)

One Piece av Eiichiro Oda (pågående)

One Pound Gospel av Rumiko Takahashi (på engelska) (4 volymer)

Othello av Satomi Ikezawa (på engelska) (7 volymer)

Pastel av Toshihiko Kobayashi (på engelska) (pågående)

Peach Fuzz av Lindsay Cibos & Jared Hodges (3 volymer)

Phantom av Ki-Hoon Lee & Seung-Yup Cho (på engelska) (5 volymer)

Pinned av Yamila Abraham (på engelska) (1 volym)

Poison Candy av David Hine & Hans Steinbach (på engelska) (3 volymer)

Power av Shizuru Seino (10 volymer)

Prince of Tennis av Takeshi Konomi (på engelska) (pågående)

Princess Ai av Mishano Kajiradou, Ai Yazawa, DJ Milky & Courtney Love (3 volymer)

Push Man and other stories av Yoshihiro Tatsumi (på engelska) (1 volym)

Ragnarök av Myung-Jin Lee (serien är inte avslutad men tecknaren har påbörjat andra projekt efter 10 volymer)

Ral Grad av Tsuneo Takano & Takeshi Obata (på engelska) (pågående)

Ranma 1/2 av Rumiko Takahashi (38 volymer)

Rebirth av Woo (pågående)

Revolutionary Girl Utena av Chiho Saito (på engelska) (5 volymer)

Rurouni Kenshin av Nobuhiro Watsuki (på engelska) (28 volymer)

Sailor Moon av Naoko Takeuchi (på engelska) (18 volymer)

Samurai Deeper Kyo av Akimine Kamijyo (38 volymer)

Samuraj: krigarens väg av Thomas Louis och Tommy Ito (1 volym)

Samurajerna: deras historia och ideal av Monica Braw & Juhani Lompolo (1 volym)

Sandland av Akira Toryiama (1 volym)

Scary Book av Kazuo Umezu (på engelska) (1 volym)

School Rumble av Jin Kobayashi (på engelska) (pågående)

Seriebiblioteket av Fredrik Strömberg (1 volym)

Shaman King av Hiroyuki Takei (32 volymer)

Shirley av Kaoru Mori (1 volym)

Shojo Stars (tidning) (pågående)

Shonen Jump (tidning) (nedlagd)

Shoujo Manga Techniques: Writing Stories av Mako Itsuki (på engelska) (1 volym)

Slam Dunk av Takehiko Inoue (på engelska) (5 volymer på engelska, 31 i japan)

Snow Drop av Choi Kyung-ah (12 volymer)

Spawn av Juzo Tokoro (pågående)

Stall Norrsken av Noomi Herbert, Lena Ollmark & Åsa Ekström (6 volymer)

Star Trek Manga (samlingspocket) (på engelska) (1 volym)

Steamboy Ani-manga av Katsuhiro Otomo (på engelska) (2 volymer)

Stone av Sin-Ichi Hiromoto (på engelska) (2 volymer)

Street Fighter Alpha av Masahiko Nakahira (på engelska) (2 volymer)

Sugar Sugar Rune av Moyoco Anno (pågående)

Sunzi talar: krigskonsten av Chih Chung Tsai (1 volym)

Så tecknar du Dragon Ball Z av Jens R. Nielsen (1 volym)

Så tecknar du manga av Katy Coope (pågående)

Tanks av Jesper Nordqvist (pågående)

Taynikma av Jan Kjær & Merlin P. Mann (10 volymer)

Teckna lätt manga av Yokaj Studio (1 volym)

Teckna manga av Akira Toryiama (1 volym)

Teckna manga av Esbjörn Jorsäter och Kwok-Hei Mak (1 volym)

Teckna manga av Sweatdrop Studios (1 volym)

Teckna mera manga av Esbjörn Jorsäter och Kwok-Hei Mak (1 volym)

Tenjho Tenge av Oh! Great (på engelska) (pågående)

Time Stranger Kyoko av Arina Tanemura (3 volymer)

Tokyo Mew Mew av Reiko Yoshida (7 volymer)

Tokyo Tribes av Santa Inoue (på engelska) (12 volymer)

Toto! The Wonderful Adventure av Yuko Osada (på engelska) (pågående)

Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms av Fumiyo Kouno (på engelska) (1 volym)

Trigun av Yasuhiro Nightow (på engelska) (2 volymer)

Ultimate!! Hentai Kamen av Ando Keishuu (på engelska) (6 volymer)

Ultimate Muscle av Yudetamago (29 volymer)

Uzumaki av Junji Ito (på engelska) (3 volymer)

Vampire Doll Guilt-Na-Zan av Erika Kari (på engelska) (pågående)

Vampire Game av Judal (15 volymer)

Vampire Knight av Matsuri Hino (på engelska) (pågående)

Warcraft av Kim Jae-hwan & Richard Knaak (3 volymer)

Whistle av Daisuke Higuchi (på engelska) (39 volymer)

W.I.T.C.H. av Disney (pågående)

Wolf´s Rain av Toshitsugu Iida & Keiko Nobumoto (2 volymer)

xxxHolic av Clamp (pågående)

Yakitate Japan av Takashi Hashiguchi (på engelska) (26 volymer)

Yonen Buzz av Christina Plaka (på engelska) (pågående)

Yosh! Teckna manga! av Yosh (1 volym)

Yotsuba&! av Kiyohiko Azuma (pågående)

Yu-Gi-Oh! av Kazuki Takahasi (pågående)

Zen talar av Chih Chung Tsai (1 volym)

Zhuangzi talar: naturens mystik av Chih Chung Tsai (1 volym)

Ordlista

Animé = manga som tecknad film. Finns både som långfilm och tv-serier.

Cosplay = Att klä ut sig till en karaktär ur en anime eller manga. Mycket populär företeelse i Japan.

Ecchi = serier där nakenhet men inga genitalier förekommer.

Gekiga = Manga tecknad i realistisk stil. Ofta riktat mot vuxna läsare

Gurume manga = Gourmetmanga. Vill man förenkla kan man kalla denna genre för kokboksmanga. Det är alltså recept i mangaform, samt fakta om hur man hittar de bästa råvarorna för att skapa den absolut bästa maten.

Hentai = Serier för nakenhet och genitalier förekommer. Porrserier helt enkelt. Ordet betyder pervers.

Josei = Manga vars målgrupp är vuxna kvinnor

J-pop = samlingsnamn för japansk populärmusik som har influenser från västvärlden. Ett mycket känt band inom J-popen är 5,6,7,8's som medverkade i Hollywoodfilmen Kill Bill.

Kyoufu manga = Skräckmanga (eller horrormanga). Till skillnad från Obake är Kyoufu mer grafiskt läskig. Här är äcklet i fokus och dessa serier brukar vara fyllda av blod och inävlor. Man skulle kunna kalla det för splattermanga.

Kyouiki manga = Pedagogisk manga. Vanligast inom skolans värld men är även vanligt inom andra områden som till exempel om man vill lära sig golfsvingar, teknik, juridik med mera.

Manga = Tecknad serie från Japans

Mangaka = Det japanska ordet för serieförfattare. Utanför japan betyder det snarare mangaförfattare.

Manhua = Tecknad serie från Kina eller Hong Kong

Manhwa = Tecknad serie från Korea

Obkae manga = Spökmanga. Även om vissa Obkae innehåller humor är det inte så vanligt. Vanligtvis är Obake fyllda av hotfulla och skrämmande väsen. Dessa berättelser brukar även innehålla filosofiska (ofta buddistiska) funderingar.

Rekishi manga = Historisk manga. Närbesläktad med Kyouiko manga. detta är helt enkelt historia i mangaform, vanligast inom skolan.

Seinen = Manga vars målgrupp är vuxna män.

Shoujo-ai = Genre om kärlek mellan tjejer, oftast romantisk men kan också handla om vänskaplig kärlek.

Shounen-ai = Genre om kärlek mellan killar, oftast romantisk men kan också handla om vänskaplig kärlek.

Shojomanga = manga med flickor(oftast i de unga tonåren) som målgrupp.

Shonenmanga = manga med pojkar (oftast i de unga tonåren) som målgrupp.

Yonkoma manga = beteckning på mangaserier som tecknas i episoder om fyra vertikalt löpande serierutor, alltså klassiska strip-serier som är mycket vanligt i västerländska serier

Lista på rekommendationer

Jag har här listat de mangatitlar som enligt mig är ett måste på varje välsorterat bibliotek. Jag har skrivit ålders- och könsrekommendationer även om jag inte gillar att dela in serier i kön och ålder. Men eftersom min blogg riktar sig till bibliotek gör jag så i alla fall för att förenkla eftersom jag vet att kön och ålder är av intresse.

För pojkar 12-uppåt.
De mest populära mangaserierna för denna åldersgrupp är Dragon Ball av Akira Toryiama och One Piece av Eiichiro Oda. Det betyder inte att de är bäst men de är populärast och mest efterfrågade. Således bör nog dessa finnas. Andra bra för denna målgrupp är Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa och Shaman King av Hiroyuki Takei. Även tidningen Shonen Jump är bra

För flickor 12 år-uppåt.
Bra manga för tjejer är svårare. Detta eftersom så kallade Shojomanga av någon anledning är, med västerländska ögon, sexistiska. Men några bra finns det. Emma av Kaoru Mori och Kare First Love av Kaho Miyasaka är två bra serier. Däremot rekommenderas tidningen Shojo Stars varmt.

Några bra allåldersmanga är Ranma 1/2 och Inu Yasha av Rumiko Takahashi och Mästerdetektiven Conan av Gosho Aoyama.

Bra vuxenmanga är Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax samt klassikern Akira av Katsuhiro Otomo (finns på engelska). Tidningen NEO är också bra

Någon riktigt bra barnmanga har ännu inte kommit på svenska men Peach Fuzz av Lindsay Cibos & Jared Hodges ligger nära till hands.

Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax

image93

Animén Neon Genesis Evangelion är nästan alltid etta på topplistor om de bästa japanska animerade TV-serier som någonsin gjorts. Efter succén med animén kom en version i manga. Detta är ovanligt. Oftast brukar en mangasuccé bli animé, inte tvärtom.

Nu har i alla fall mangan kommit i svensk språkdräkt. Neon Genesis Evangelion handlar om jättelika mekaniska monster från rymden anfaller jorden och hur jordens befolkning försöker slå tillbaka med hjälp av liknande robotar. Men under denna handling finns en mycket komplicerad far och son-relation, där fadern, Gendo Ikari är ledaren av försvarsstyrkorna och sonen, Shinji Ikari, en av de få utvalda som klarar av att styra robotorna. När det sedan visar sig att försvarsrobotarna har en själ blir det komplicerat. Inte minst då Shinjis robot har innehar själen efter Shinjis mor.

Neon Genesis Evangelion är en mycket mörk serie. Och en mycket bra och vältrecknad serie. Mörkret och den komplicerade handlingen gör att denna serie passar bäst för unga vuxna samt, givetvis vuxna. Neon Genesis Evangelion är en av de bästa manga som finns på svenska och bör finnas på varje välsorterat bibliotek.

Oh! My goddess av Kosuke Fujishima

image94

Oh! My goddess handlar om studenten Keiichi Morisato. På grund av hans stora hjärta har han blivit utvald av himlens datasystem Yggdrasil att ta emot en önskan. Gudinnan Belldandy ska utföra den åt honom. Keiichi önskar att hon alltid kommer att vara hos honom och får således en gudinna som sambo. Efter ett tag får han även Belldandys bångstyriga syster som sambo. Förvecklingarna kan börja!

Denna barnvänliga serie är mycket trevlig. Den är fylld av humor och romantik. Dessutom vältecknad. Serien rekomenderas. Den är dock ganska lång. Den är ännu inte avslutat och kommer att komma i minst 34 delar. Den anses vara en Shonen, d.v.s en "grabbmanga" men jag tycker den är relativt könlös (vilket är ovanligt för en manga) och passar följaktligen för de flesta från 11 år och uppåt.

Chobits av Clamp

image96

Bakom pseudenymen Clamp finns Nanase Ohkawa, Mokona Apapa, Mick Nekoi och Satsuki Igarashi. De är mangavärldens mest produktiva team med många succéer bakom sig. Förutom Chobits finns i skrivande stund även serierna xxxHolic och Magic Knight Reynearth på svenska.

Mangan utspelar sig i en värld där datorer tillverkas som mänskliga dockor (under namnet "Persocoms"). Dessa persocoms lever tillsammans med människor. Huvudpersonen Motosuwa Hideki drömmer själv om att skaffa en egen Persocom. Dessvärre har han inte råd. Lyckligtvis råkar han hitta en slängd persocom som han tar hem och döper till Chii.

Chobits är en underlig serie. Serien blandar vilt mellan en mycket mörk ton och slap-stick. Den tar upp utanförskapet och samhällets förakt av människor som känner sig attraherade av datorer. Man kan alltså jämföra den med hur homosexuella kan utsättas för förakt. De exponerade, lättklädda kvinnorna som vimlar i serien kan kännas osmakliga och ovant för en västerländsk läsare.

Detta är en intressant serie, men mycket ojämn. Därför blir betyget att Chobits är en manga man både kan ha och mista. Den har tidigare gått i tidningen MangaMania.

NEO: UK's only anime, manga and asian film magazine



Undertiteln säger allt. NEO är en tidskrift som tar upp nyheter kring manga, anime (manga på film) samt övriga asiatiska filmer. Den tar även upp en del TV-spel. Detta är en gedigen seriös tidning som riktar sig till en lite vuxnare publik. Den innehåller både nyheter, reportage och recensioner.

Denna tidning är den bästa i sitt slag jag läst. Enda nackdelen är att den är englandsbaserad. Helst skulle jag givetvis läsa en sverigebaserad tidning av denna typ men innan kommer jag att njuta av NEO. Jag ser gärna att biblioteken köper in denna, dock får man komma ihåg att den är på engelska.

Naruto av Masashi Kishimoto

image95

Naruto hör till en av de största, och följaktligen mest populära mangaserierna någonsin. Naruto finns både som serie, tv-serie, TV-spel leksaker med mera.

Serien handlar om den tonårige ninja-aspiranten Naruto Uzumaki. Hans mål är att bli byns Hokage, d.v.s. den erkänt starkaste ninjan i byn. Men vad ingen vet, allra minst Naruto själv, är den hemlighet han ovetandes bär på.
I början förstod jag inte tjusningen med Naruto men efter att ha läst ett par delar förstår jag bättre. Man behöver komma in i den och när man väl gjort det är det ett underhållande (grabbigt) äventyr man bjuds på. Mangans målgrupp är (som så ofta i Sverige) pojkar i framför allt unga tonåren. Naruto är dessutom vältecknad.
Så sammanfattningsvis ett underhållande ninjaäventyr som med fördel kan köpas in till biblioteken.

Sugar Sugar Rune av Moyoco Anno

image98

Sugar Sugar Rune handlar om två häxor. De har förklädda kommit till människornas värld för att tävla mot varandra. Den av häxorna som vinner flest pojkars hjärtan blir drottning i häxriket. De båda häxorna, Vanilla och Chocolat är egentligen goda vänner men inser att de nu är varandras rivaler.

Seriens målgrupp är unga kvinnor (8-12 år). Sugar sugar rune är mycket vältecknad. Den är inte heller lika rörig som många manga som vänder sig mot en kvinnlig publik. Betyder det att den är bra. Nja. Det är en umbärlig manga som förvisso ger god underhållning men den känns ändå lite för enkel och ytlig. Mangan blir lite tråkig. Den kan mycket väl köpas in till ett bibliotek men är inget måste i hyllorna.

Shaman King av Hiroyuki Takei

image99

Shaman King är en enormt populär manga som skördat stora framgångar i Japan och USA. Nu har Hiroyuki Takeis succé kommit på svenska i pocketform och planeras bli 32 volymer. Det är dock inte första gången Shaman King ses i svensk språkdräkt. Den har funnits i Sverige som del i tidningen Shonen Jump.

Shaman King handlar om den unge Manta. Utbytesstudenten Yoh Asakura börjar i samma skolklass som Manta och blir mot Mantas vilja en god vän. Yoh är dock inte som andra skolelever. Han är Shaman och är således ett medium för de döda. Som följeslagare har han den sedan 600 år döde samurajen Amidamaru. Yohs mål är att bli Shaman King; kung över shamanerna. Vägen dit är dock snårig och fylld av äventyr.

Det är lätt att förstå varför Shaman King tagit världen med storm. Det är ett fantasifyllt underhållande äventyr vi läsare bjuds på som lämpar sig för 12-åringar och uppåt. Att teckningarna dessutom är välgjorda ökar bokens sympatiska intryck. Det är mycket god underhållning och har sin plats på varje välsorterat bibliotek.

Basara av Yumi Tamura

image100

Yumi Tamura började sin karriär med att vara medförfattare på en rad shôjomanga (tjejmanga). Men sedan skapade hon Basara som blev en enorm succé i Japan. Nu släpps mangan på svenska i 27 volymer av förlaget Mangismo.

Handlingen utspelar sig i Japan i en nära framtid efter att en naturkatastrof ödelagt alla moderna byar. Landet har av härsklystna kungar delats upp i fyra regioner. Den unge Tatara anses vara ödets barn som ska befria landet från tyrannerna. Men då han blir mördad på order av den Röde Kungens män blir Tataras tvillingsyster Sarasa tvungen att i hemlighet ta hans plats. Detta händer samtidigt som Sarasa träffar Shuri. De två förälskar sig i varandra. Det unga paret anar inte att dom egentligen är dödsfiender. Shuri visar sig nämligen vara den röde kungen.

Serien låter som ett spännande fantasy-äventyr för unga (från 12 år). Dessvärre är den varken spännande, rolig, dramatisk eller på minsta vis underhållande. Basara består av tråkiga teckningar i en tråkig fantasyhistora man läst många gånger förr, fast bättre. Att Basara blev en sådan succé i Japan är för mig en gåta. Boken rekommenderas inte.

I och med att Mangismo läggs ned nu i slutet av 2007 kommer blir Basara inte att bli komplett på svenska.

Inu Yasha av Rumika Takahashi

image101

Om mangaprinsessan Rumiko Takahashi har jag skrivit mer om då jag skrev om hennes eminenta manga Ranma 1/2.

Inu Yasha handlar om skolflickan Kagome. Hon råkar ramla ner i en gammal brunn. Brunnen visar sig vara en portal och Kagome hamnar i det medeltida Japan. Fast i Takahashis version av det medeltida Japan härskar olika typer av demoner. Tillsammans med halvdemonen Inu Yasha ger Kagome sig ut på jakt efter en magisk juvel som skänker bäraren stor kraft. Självklart råkar Inu Yasha och Kagomet ut för onda demoner (samt en och annan ond människa) som också vill åt juvelen.

Mangan Inu Yasha är betydligt mörkare och mer otäck än Takahashis tidigare mangasucce Ranma ½. Den är blodig, grotesk och riktar sig därmed till äldre läsare, 13 och uppåt.

Liksom Takahashis övriga serier är Inu Yasha relativt könlös (de flesta mangaserier har som bekant mycket tydliga målgrupper). Som alltid med Rumiko Takahasis serier är Inu Yasha en mycket bra, underhållande manga. Hon är välförtjänt av epitetet mangaprinsessan. Inu Yasha rekommenderas varmt för inköp.

Är komplett i 58 volymer men på svenska finns bara upp till 42. Så det är engelska som gäller om man vill (och det bör man) göra serien komplett.

Shonen Jump



Shonen Jump är en av världens mest populära serietidningar. De flesta av de riktigt stora mangatecknarna har börjat sin karriär i Shonen Jump. Bland annat var det i Shonen Jump som Dragon Ball först publicerades och sedemera blev världens mest säljande serie genom tiderna med över 220 miljoner exemplar världen över.
I Japan kommer Shonen Jump ut varje vecka och upplagan är cirka 3 miljoner. Den vanligaste Shonen Jump-läsaren är en pojke i mellan- och högstadieåldern. Tidningen har dock även många läsare även bland tjejer och vuxna.

Shonen Jump har kommit på svenska med ett urval serier från den japanska tidningen. I Sverige utkommer den en gång i månaden och varje nummer innehåller 212 sidor med manga, nyheter från Japan, intervjuer med mangatecknare och artiklar om japansk populärkultur. Serierna trycks på det japanska viset, från höger till vänster, för att vara så trogen originalet som möjligt. Således är tidningen även svartvit.

För närvarande innehåller den svenska tidningen serierna Yu-Gi-OH!, Shaman King, Naruto och Rurouni Kenshin. Tre av dessa fyra serier finns även på svenska i pocket.

Shonen Jump är mer enhetlig än den andra svenska mangatidningen Manga Mania. Detta gör den tråkigare men tryggare att ha på ett bibliotek. Det är lite synd att så många av serierna i tidningen finns att få tag på på annat håll, det vore roligare om serierna i tidningen var mer unika.

Men angående serierna i sig finns inget att invända. Det är god underhållning. Lite grabbigt måhända, men grabbar är å andra sidan tidningens huvudsakliga målgrupp.
Tidningen blev dessvärre nedlagd hösten 2007. Det finns ännu ingen officiell anledning men väl skvaller om orsaken. Och det är lite förvånande inte bristen på hållbar ekonomi. Shonen Jump gick tydligen med plus hela tiden. Det var istället japanerna som drog satte stopp för tidningen eftersom de tydligen anser att en tidning med titeln Shonen Jump måste sälja mycket, mycket mer än tidningen gjorde för att inte dra titeln i smutsen. Shonen Jump är ju känd som världens mest sålda serietidning vilket japanerna känner stolthet över. Så istället för att ha en tidning som säljer okej, så valde de att ta bort den helt, såvida den inte blev en av de ledande på svenska seriehimlen. Vilket den dessvärre inte blev. 

Manga Mania



Manga Mania är en av två mangatidningar på svenska. Tidningen är i svartvitt och läses från höger till vänster (detta för att avspegla alla japanska tidningar så mycket som möjligt). Förutom alla typer av populära mangaserier innehåller tidningen en språkskola, artiklar om manga och anime och utlottning av olika mangarelaterade prylar. Den utkommer med 10 nummer per år.

Den har nyligen lagts ner. Den sista serierna i den var School Rumble, GTO, Negima och Air-Gear. Tidigare serier som funnits i tidningen är Love Hina, Chobits, Power, Puppet Revolution och Blade of the Immortal (som togs bort för den ansågs vara för våldsam).

Egentligen är detta en bra tidning. Den innehåller mycket riktigt några av japans mest populära serier. Detta gör den ojämn, på ett mycket intressant sätt. Den innehåller allt från harmlösa ungdomsserier till vassa vuxenserier. Detta gör den svår att ha på ett bibliotek i och med att innehållet varierar så kraftigt. Vissa serier är inte alls till för barn medan andra har barn som målgrupp.

I Japan är detta vanligt. Tanken är att alla ska hitta en serie som passar i samma tidning. I Japan köper man en tidning (mycket billigare än här för övrigt) läser sin/sina favoritmanga och slänger sedan tidningen. Är man riktigt förtjust i serien köper man den sedan som pocket. I Japan läser dessutom alla åldersgrupper manga vilket tyvärr inte är så vanligt i Sverige. Allt detta gör dock Manga Mania till en splittrad och märklig tidning med Svenska ögon. Har man som mig barnasinnet kvar men också gillar vuxenserier är detta en fantastisk tidning. Dock innehåller den bilder som kan uppröra vissa besökare på ett bibliotek. Jag kan därför inte helt och hållet rekommendera den för inköp.

Den 7 augusti 2007 får jag reda på att Schibstedförlagen lägger ned tidningen Manga Mania.

Akira av Katsuhiro Otomo

image50

Akira anses vara en klassiker inom både manga och anime (manga på film). Serien anses vara en av de bästa serien någonsin som utkom på 1980-talet.

Serien utspelar sig i en nära framtid i Neo-Tokyo, (byggt efter Tokyo som förintades i början av tredje världskriget). Huvudpersonen är Tetsuo Shima som inser att han har övernaturliga förmågor samtidigt som han blir måltavla för en hemlig organisation som kämpar för att rädda Neo-Tokyo från förstörelse. Mycket kretsar även kring den mystiske Akira.

Det är lätt att förstå att denna manga anses vara en klassiker. Den är mycket spännande och vältecknad. Man kan undra varför en av de mest ansedda mangaserierna någonsinn inte släpps på svenska nu när manga är så populärt. Dessutom är den engelska utgåvan svår att få tag på. Men den rekommenderas varmt att köpas in på alla bibliotek i landet.

Vampire Game av Judal

image51

Judal är en relativt populär mangaskapare där Vampire Game anses vara dennes hittills främsta verk. Mangan är avslutat och finns i femton delar. Vampire Game handlar om 15-årige prinsessan Ishtar som tar hand om en herrelös katt. Katten är dock inte vilken strykarkatt som helst utan reinkarnationen av vampyrkungen Duzell som kommit tillbaka till de levandes rike för att hämnas på den som dödade honom. Därför söker Duzell efter reinkarnationen av kung Phelios. Den gamle kungen visar sig vara Ishtars farfar. Vampyrkungen har dock fattat tycke för den unge lynnige prinsessan.

Det låter kanske som en rolig manga. Synd att den inte är det. Serien är rörigt skriven och skämten faller platt till marken. Jag som läsare orkar inte hålla intresset uppe.

Vampire Game marknadsförs som en romantisk fantasymanga för de unga tonåren. I dom få delar jag orkat ta mig igenom lyser dock inte bara humorn utan även romantiken med sin frånvaro. Detta är ingen bra manga.

Gravitation av Maki Murakami

image52

En i japan mycket vanlig genre inom manga är serier som handlar om manlig homosexualitet. Genren kallas för Shônen-ai. Både skaparna av Shônen-ai och deras publik är nästan uteslutande ung och kvinnlig.

Mangismo är ett förlag som publicerar manga och manhwa (manga från Korea) med syfte att bredda serieutbudet i Skandinavien. Detta genom att publicera serier i genrer som tidigare inte funnits översatta. Således har nu den första renodlade Shônen-ai kommit i svensk språkdräkt.

Gravitation handlar om Shuichi, en 18-åring som hoppas bli Japans nye rockstjärna. Men Shichis värld ställs på ända då han möter den mystiske författaren Eiri Yuki som han blir attraherad av.

Som jag skrev ovan är Shônen-ais publik i Japan mestadels unga kvinnor. I Sverige tror jag könet spelar mindre roll. Dock tror jag att Gravitation lockar en lite äldre publik, 15 år och uppåt. Mangan är hursomhelst på grund av sitt ämne ett välkommet tillskott. Dessutom är den vältecknad. Handlingen blir dock emellanåt väldigt såpoperaaktig. Men såpa till trots är det underhållande. Denna manga har sin givna plats i landets alla bibliotek.

OBS! Mangismo läggs ned. Följaktligen kommer det sista numret av Gravitation inte ges ut på svenska.

RSS 2.0