Banana Fish av Akimi Yoshida

image198

Följande manga finns än så länge bara på engelska.

Yoshida är en känd mangaka (mangaförfattarinna). Hon har vunnit Shogakukan Manga Awards två gånger, 1984 för hennes manga Kisshô Tennyo och 2002 för hennes manga Yasha. 2007 vann hon Excellence Award for manga vid Japan Media Arts Festival för hennes Umimachi Diary. Men den manga hon är mest känd för är Banana Fish. 

Mangan utspelar sig i tidiga 1980-talets New York. Den unge gängledaren Ash Links blir indragen i en komplicerad historia kring det mystiska banana fish, som eventuellt kan vara en drog. Hans krigsneurotiske bror har något med det hela att göra, liksom poliser, maffia och japanska journalister.

Detta är en shounen-ai manga. Det betyder att mangan även handlar om kärlek mellan män. Väldigt många personer i denna manga visar sig vara homosexuella. Bokens hjälte blir dessutom mer än en gång utsatt för sexuella övergrepp av andra män.

Banana fish är en mycket läsvärd manga. Den må vara lite flyhänt tecknad men det spelar ingen roll då handlingen är så bra. Intrigen är mycket komplicerad och snårig. Dock aldrig svårläst utan ger mycket god underhållning. Det är som att läsa en klassisk amerikansk manlig maffiafilm ur en kvinnas ögon. Jag förstår varför Banana Fish anses vara ett mästerverk inom shojomanga (tjejmanga). Tänk dock på att den är relativt hårdkokt och är riktad gentemot unga vuxna och uppåt.

Är komplett i nitton volymer.

Rekommenderas varmt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0