Jag är en nörd!

Jag hade totalt glömt bort detta men för två år sedan blev jag intervjuad angående denna blogg. Resultatet kan ni läsa här. Det är på sista sidan.

Tokyo Food av Petter Bjerke, Gustav Karlsson Frost & Markus Karlsson Frost

Denna faktabok handlar inte om manga utan om mat. Men läser man mycket manga inser man snabbt att mat är ett vanligt ämne oavsett vad det är för typ av manga. Detta beror helt enkelt på att den asiatiska matkulturen är lite annorlunda än den västerländska. Och det är just den kulturella skillnaden som Tokyo Food fokuserar på.


Petter Bjerke
är en flitig mat- och dryckesskribent som bland annat skrivit böckerna Te - från Sencha till Lapsang och Koreansk mat. Gustav Karlsson Frost är en fotograf som bland annat jobbat i Japan med Tokion Magazine och Sputnik whole life catalogue. Markus Karlsson Frost är art director för tidningen Level. Tillsammans har dom lagt ned tio år på att göra Tokyo Food.

Tokyo Food är ett noggrann introduktion till ett av världens mest spännande kök. Vi läsare bjuds på en stor dos information om klassiska japanska mattraditoner som exempelvis dashi, kaiseki, sashimi, sake och miri.

Allt är väldigt gediget och läsvärt. Jag saknar dock ett kapitel om djuretik i och med att Japan är ett land som uppmuntrar valjakt, hajfenssoppor och överhuvudtaget har en ganska mörk djursyn. Något som verkar ha spilt över på skribenterna som raljerar lite kring att mången sjöborre gett sitt liv till skribenternas smakintresse. Det är synd. För i övrigt är boken mycket gedigen och intressant.

För mig ger denna matfaktabok kunskap som förenklar mitt mangaläsande i och med att jag fått fördjupad förståelse för den japanska matkulturen och förstår mer orsaken bakom vissa mangakaraktärers beteende.

Rekommenderas.


With the Light: Raising an Autistic Child av Keiko Tobe



Bakgrunden till den här mangan är intressant. På samma dagis som Keiko Tobes son fanns ett autistiskt barn. Detta barn intresserade Keiko Tobe så mycket att iden till en manga sattes igång. Hon började studera ämnet och efter mycket litteratur om autism och efter många intervjuer med föräldrar till autistiska barn satte hon igång. Denna bok är alltså helt fiktiv men bakgrunden är verklighetsbaserad. 

With The Light blev en stor succé och har vunnit flera priser. Den har adapterats till en icke-tecknad TV-serie som även den vunnit flertalet priser.

Mangan handlar om Sachiko Azuma och hennes vedermödor med att uppfostra sin autistiske son Hikaru. De fem volymerna låter oss följa mamman och hennes son från nyfödd tills han blir allt mer vuxen. Den första volymen  handlar bland annat om Hikarus problem att integrera med andra barn på dagis samt senare även i skolan. Volym 1 tar även upp de äktenskapliga problem barnet först orsakade mellan Azuma och hennes man.

With the Light finns som sagt i fem volymer. Serien är dessvärre oavslutad eftersom författarinnan gick bort efter en lång tids sjukdom och är följaktligen inte avslutad. Men mangan är mycket läsvärd ändå. Den är gripande och informativ utan att vara pekpinne-aktig.

För en västerländsk läsare dyker det dock upp små intressanta kulturella skillnader. För det första verkar, i alla fall enligt den här boken, genomsnittsjapanen inte känna till begreppet autism. Av mangan att döma tverkar många dessutom tro att orsaken till autism endast handlar om dålig uppfostran. Även pappans beteende förbryllar mig.

Men trots detta tror jag att många som har en närstående med autism kommer att finna tröst och insikt när man läser With the Light. Även de som inte har en närstående med autism borde finna mangan intressant och läsvärd. Det här är alltså mycket bra.

Den här mangans primära målgrupp är vuxna kvinnor men jag vågar påstå att den även passar vuxna män. Ibland är de japanska könsindelningarna mycket irriterande i mina ögon.
Men hur som helst;
Rekommenderas varmt!


The Manga Guide to Statistics av Shin Takahashi



Kyouiku manga är ett japanskt ord för pedagogiska serier. Dylika serier är mestadels förekommande inom skolans värld men finns även inom andra områden som till exempel om man vill lära sig golfsvingar, teknik, juridik med mera. The Manga Guide to Statistics är en typisk kyouiki som används inom undervisning.

Shin Takahasi
är lärare och dataanalytiker. Men han börjar bli alltmer aktiv som författare och har även skrivit The Manga Guide to Factor Analysis och The Manga Guide to Regression Analysis.

Serien The Manga Guide to är ett samarbete med förlagen No Starch Press och Ohmsha, Ltd of Tokyo. Det sistnämnda förlaget är ett väl ansett japanskt förlag inom faktalitteraturen. Samarbetet mellan förlagen har resulterat en hel del The Manga Guide to. De engelska utgåvorna är ibland lätt omgjorda för att anpassa västerländska läsare och varje upplaga har kollats av expertis i både Japan och England. I serien finns även The Manga Guide to Databases, The Manga Guide to Electricity, The Manga Guide to Physics, The Manga Guide to Molecular Biology och The Manga Guide to Calculus.

The Manga Guide to Statistics handlar om unge Rui. Hon blir upp över öronen förälskad i sin pappas medarbetare, Mr. Igarashi. Rui planerar då att be sin pappa att låta Mr. Igarashi bli hennes extralärare i matematik då det är ett ämne Rui har svårt för. Ruis plan är nämligen att Mr. Igarashi då ska bli kär i henne. Dessvärre visar det sig att Ruis mattelärare blir en annan kollega till hennes pappa. Istället blir det den lite töntige Mamoru Yamamoto som lär henne ämnet. Varje kapitel är en kurs mellan läraren och eleven. Det mesta berättas i form av tecknad serie.

I mitt tycke fungerar det väl att ha en lärobok i matematik i serieform. Jag behärskar dock ämnet hyfsat väl men känner ändå att mina kunskaper får sig en nödvändig uppdatering. En viss problematik kan dock vara det engelska språket i och med att en del matematik- och statistiktermer används. Ibland fick jag kolla i mitt engelskalexikon. Skulle The Manga Guide to Statistics vara översatt på svenska skulle jag rekommendera den varmt. Men i och med att den är engelskspråkig blir rekommendationen istället något ljum. Men visst platsar den på ett bibliotek.

Rekommenderas, dock en svag rekommendation.


Black Jack av Osamu Tezuka



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Med jämna mellanrum tar jag upp ett verk av Osamu Tezuka. Så vid det här laget borde ni veta hur stor han är/var. Det mesta som Tezuka gjort har blivit oerhört populärt och anses med rätta vara den störste mangaskaparen någonsin. Denne gigant ligger bland annat bakom serier som AstroBoy, Phoenix och Buddha.

Black Jack utspelar sig i sjukhusmiljö och en av huvudkaraktärerna är Dr Black Jack. Han är kanske den skickligaste läkaren någonsin men är dessvärre i avsaknad av licens. Därför brukar hans klienter vara av den art att dom helst inte uppsöker vanliga sjukhus på grund av deras suspekta bakgrunder. Men det är inte alltid patienterna som är suspekta utan även det de lider av. Ofta innehåller Black Jack rena Scince Fictionelement.

Som vanligt när det gäller Tezuka är detta mycket underhållande. Förvisso är det inte hans bästa manga men det behöver inte betyda så mycket. För underhållande är det. Mangan utkom i original 1973 och höll på under hela 1970-talet. Den har även adapterats till animé, (både som långfilm och som TV-serie). Men sedan 2008 har amerikanska förlaget Vertical Inc. påbörjat en återutgivning.

Black Jack är en läsvärd och underhållande manga. Har man inte plats med allt av giganten Tezuka må både Buddha, Adolf och Phoenix vara bättre. Men det betyder inte att Black Jack inte platsar på ett bibliotek, för det gör den.

Den är komplett i 17 volymer.
Rekommenderas.

Mjau! av Natalia Batista



Äntligen en ny barnserie. Bra barnserier är vi inte bortskämda med. De flesta serier riktar sig gentemot barn från 12 år, sällan under. Bamse av Rune Andréasson är ett bra undantag. Men nu har då äntligen en ny barnserie kommit. I mangadräkt dessutom!

Mjau! är en nyskriven barnmanga och handlar om en hemlös kattunge. Han blir upphittad av en kvinna som tar honom med sig hem och döper honom till Ville. I hemmet finns även katten Vanilj. Eftersom Vanilj är en innekatt och Ville en utekatt skiljer sig deras personligheter rejält från varandra. Ville tycker om att klösa på soffan medan Vanilj hellre leker med leksaksmöss i flera timmar.

Natalia Batista gör sin officiella bokdebut med Mjau!. Fast inofficiellt har hon redan debuterat med egenutgivna A song for Elise. Den mangan ska för övrigt ges ut i Tyskland av Tokyopop

Läser man både A song for Elise och Maju! inser man Batistas storhet. Dessa serier skiljer sig rejält från varandra och man skulle inte tro att dom kommer från samma penna. Även teckningsstilen skiljer sig åt, trots att bägge är tecknade i den så kallade mangastilen. Teckningarna i Maju! är betydligt gulligare och mer barnanpassade. Vilket också visar på Batistas skicklighet. Hon tecknar i den mangastil som passar historien bäst.

 Men oavsett jämförelser står Maju! på egna ben. Den passar målgruppen väl utan att vara för mesig som vissa barnberättelser kan bli. Det här är helt enkelt mycket bra!

Mjau! beräknas utkomma i fyra delar.
Dess primära målgrupp är barn mellan 6 och 9 år.
Rekommenderas varmt!


Radiopratet avklarat för den här gången



Då har jag åter haft äran att prata serier i radion. Denna gång tog jag upp två serier som etablerade författare gjort. In Odd we trust av Dean Koontz och Queenie Chan samt Dark Entries av Ian Rankin. Vidare pratade jag om den hittils enda serier som vunnit purlitzerpriset, Maus av Art Spiegelman.
Lite reklam för mangadockteatern Meja i spökjägarnas sal han jag också med.

Lyssnararkivet finns här. Det är alltså onsdagen 3 mars 09.30-10.00.

Radiodax


På onsdag är det dags igen. För mig att prata serier i radio P4 Gävleborg. Lyssna gärna. Tiden är 09.30-10.00.

RSS 2.0