With the Light: Raising an Autistic Child av Keiko TobeBakgrunden till den här mangan är intressant. På samma dagis som Keiko Tobes son fanns ett autistiskt barn. Detta barn intresserade Keiko Tobe så mycket att iden till en manga sattes igång. Hon började studera ämnet och efter mycket litteratur om autism och efter många intervjuer med föräldrar till autistiska barn satte hon igång. Denna bok är alltså helt fiktiv men bakgrunden är verklighetsbaserad. 

With The Light blev en stor succé och har vunnit flera priser. Den har adapterats till en icke-tecknad TV-serie som även den vunnit flertalet priser.

Mangan handlar om Sachiko Azuma och hennes vedermödor med att uppfostra sin autistiske son Hikaru. De fem volymerna låter oss följa mamman och hennes son från nyfödd tills han blir allt mer vuxen. Den första volymen  handlar bland annat om Hikarus problem att integrera med andra barn på dagis samt senare även i skolan. Volym 1 tar även upp de äktenskapliga problem barnet först orsakade mellan Azuma och hennes man.

With the Light finns som sagt i fem volymer. Serien är dessvärre oavslutad eftersom författarinnan gick bort efter en lång tids sjukdom och är följaktligen inte avslutad. Men mangan är mycket läsvärd ändå. Den är gripande och informativ utan att vara pekpinne-aktig.

För en västerländsk läsare dyker det dock upp små intressanta kulturella skillnader. För det första verkar, i alla fall enligt den här boken, genomsnittsjapanen inte känna till begreppet autism. Av mangan att döma tverkar många dessutom tro att orsaken till autism endast handlar om dålig uppfostran. Även pappans beteende förbryllar mig.

Men trots detta tror jag att många som har en närstående med autism kommer att finna tröst och insikt när man läser With the Light. Även de som inte har en närstående med autism borde finna mangan intressant och läsvärd. Det här är alltså mycket bra.

Den här mangans primära målgrupp är vuxna kvinnor men jag vågar påstå att den även passar vuxna män. Ibland är de japanska könsindelningarna mycket irriterande i mina ögon.
Men hur som helst;
Rekommenderas varmt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0