Mixed Vegetables av Ayumi Komura



Mat är ett mycket vanligt inslag inom manga och det finns en hel del så kallad gurume-manga (mat-manga) på marknaden. Den vanligaste genren inom mat-manga är shonen (alltså riktad gentemot pojkar från ca. 13 år). Mat-shonen brukar vara fartfylld och humoristiskt överdriven. Mixed Vegetables är dock en mat-shojo, alltså en mat-manga riktad genemot flickor från ca. 13 år. Den innehåller således mer kärlek och mindre action.

Mixed Vegetables är mangaskaparinnan Ayumi Komuras hittills största succé.

Mixed Vegetables handlar om Hanayu. Hon är dotter till en familj som driver ett berömt konditori och studerar för närvarande på kockskola. Dessvärre vill hon inte ta över konditoriet. Hennes dröm är att bli sushikock. Hon har en plan för att hennes dröm ska bli verklighet, hon ska gifta sig med klasskamraten Hayato, vars föräldrar äger en fin sushirestaurang. Hayato är dessutom intresserad av Hanaya så planen verkar fungera. Problemet är att Hanayu inte har några känslor för Hayato, förutom att hon irriterar sig på honom.

Teckningarna är av hyfsat hantverk. Maten är detaljerat tecknat medans bakgrunderna och bifigurerna är av betydligt enklare snitt. Handlingen är av klassisk shojo, men i mat-miljö vilket ger mangan ett drag av originalitet. Det är långt ifrån ett mästerverk men är hyfsat underhållande.

Då det gäller matmanga föredrar jag fortfarande Oishinbo av Tetsu Kariya & Akira Hanasaki eller Iron Wok Jan av Shinji Saijyo. Men Mixed Vegetables står sig hyfsat väl i det sällskapet

Den är komplett i 8 volymer.
Rekommenderas.

Mazinger Z av Go Nagai



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Go Nagai är legendarisk inom manga och animé. Bland hans allra största succéer kan nämnas Devilman och Mazinger Z. Med just Mazinger Z lade Go Nagai grunder för en av de mest populära genrer inom manga och animé, nämligen mecha.

Vill man förenkla kan man säga att mecha handlar om pilotstyrda jätterobotar som slåss. Lustigt nog är det egentligen bara här i Väst som genren kallas för Mecha. Ordet betyder ungefär "mekanisk" och ordet i sig inbegriper alltså all teknik, från kaffekokare till flygplan. Att använda ordet i animé- och mangarelaterade sammanhang är alltså ett västerländskt påfund och då menas ett mekaniskt fordon, allt som oftast en tvåbent, jättelik robot. Japanerna själva använder oftast termen "Giant Robot" eller "Robot animé/manga".

Mazinger Z handlar kortfattad om Professor Kabuto som bygger ett transformersliknande robotfordon vid namn Mazinger Z. Detta för att kunna försvara världen gentemot Dr. Hells robotarmé Mechanical Beasts. Piloten till Mazinger Z blir professorns barnbarn Kouji Kabuto. Robotslagsmål följer.

Mazinger Z är mest känd som animé men finns även som manga, komplett i 5 delar. Den är inte helt lätt att få tag på. Men eftersom Mazinger Z har gjort ett så stort intryck inom manga/animé har den sin givna plats på varje välsorterat bibliotek.

Mangan i sig är underhållande även om det finns bättre. Personligen är jag mera förtjust i Devilman av samme författare. Dock har jag lite problem med Go Nagais teckninger. I mina ögon är de för slarviga med för stora drag av humor. Men Mazinger Z ger trots detta god underhållning.

Den är komplett i 5 volymer.
Rekommenderas.

Radioprat inställt på grund av förkylning



På grund av att jag är störtförkyld var jag motvilligt tvungen att ställa in min medverkan i dagens program av Förmiddag i P4 Radio Gävleborg. Det gör mig ont men en halvtimmes bilfärd med feber är med än jag klarar av. Så jag dyker upp den 8 september istället.

Egoreklam - prata böcker i radio



På tisdag 09.30-10.00 är det dags för mig att prata böcker i Radio P4 Gävleborg. Jag tänker inte avslöja vilka böcker/album jag kommer att ta upp. Men bloddrypande kommer det att bli. Lyssna gärna. Jag kommer att lägga in länlen till lyssnararkivet efteråt. 

Alive - The Final Evolution av Tadashi Kawashima & Adachitoka



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

I den här mangan sprider sig ett virus över jordklotet som får de infekterade att begå självmord. Ett tag verkar det som om alla människor kommer att dö. Men viruset mattas av (eller gör viruset det?) och en grupp unga Tokyo-bor överlever. De försöker de komma underfund med varför de fortfarande lever, när så många andra dött.

Alive - The Final Evolution är än så länge pågående och en animé baserad på den är under produktion.

Tadashi Kawashima har antagligen sett en hel del katastroffilmer. Det verkar så på hans manus. Ibland följer mangan sådana klichéer, men ibland blir manuset originellt och står på egna ben. Adachitokas teckningar passar stämningen väl och förhöjer läsupplevelsen. Däremot  kan mangan bli lite för utdragen. Den är ännu inte avslutad vilket oroar mig en del.

Den passar att läsas från ca. 16 år.

Det är inget större fel på Alive - the Final Evolution. Men fantastisk är den inte och den verkar bli lite sämre med tiden. Men som sagt, det är inget större fel på den.
Rekommenderas alltså.


Pokémon Officiellt magasin



Pokémon
är en världsindustri. Pokémon finns som Game Boy-spel, TV-spel, samlarkortspel, flera olika serievarianter, TV-serier och långfilmer. Pokémon skapades av speldesignern Satoshi Tajiri kring 1995.

Pokémon började som sagt som spel men avknoppades snabbt till andra områden, som filmer, leksaker och böcker. På svenska finns tidnignen Pokémon, utgiven av Egmont Kärnan. Den riktar sig primärt till barn mellan 5 och 8 år. Den inehåller mestadels bilder på pokémon-figurer, men även lite pyssel, tävlingar och artiklar om pokémon-spel.

För mig känns det som om den inte innehåller någonting alls. Men så är jag betydligt äldre än 8 år. Jag är också förvånad över att en sådan tidning fortfarande säljer idag. Jag trodde Pokémon var helt ute. Men eftersom tidningen fortfarande finns kvar är det nog inte så. Men jag tycker fortfarande att den är tunn. Även om den riktar sig till 5-åringar skulle den kunna ha lite mer stuns.

Rekommenderas inte


Eyeshield 21 av Riichiro Inagaki & Yusuke Murata



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Yusuke Murata började sin karriär som assistent åt Takeshi Obata (mannen bakom de fantastiska Death Note och Hikaru No Go). Men nu står han alltså på egna ben och har inlett ett samarbete med manusförfattaren Riichiro Inagaki (som även gjort Any number of times on the 13th of June, Square Freeze och LOVE LOVE Santa). Samarbetet blev lyckat och duon har gjort succé med sportmangan Eyeshield 21.

Huvudpersonen i mangan är Sena Kobayakawa. I hela hans liv har han varit mobbad och därför utvecklat en enorm snabbhet för att fly sina plågoandar. När han nu börjar gymnasiet får kaptenen för det amerikanska fotbollslaget upp ögonen för Sena och hans nästan övermänskliga snabbhet. Till sist bestämmer Sena sig för att testa sporten.

Mangan är fylld av knäppa och mycket originella karaktärer. Murata ser dessutom till att fylla varje liten del av serierutan med humor. Så det är mycket rolig och underhållande läsning. Visst, mangan är ganska lång så den blir lite utdragen. Men underhållande är det.

Eyeshield 21 har adapterats till både animé-långfilm samt animé-TVserie. Den finns även som TV-spel (flera olika för Nintendo DS och Wii men även Playstation 2) och samlarkort.

Mangan är komplett i 37 volymer.
Rekommenderas

Seriefrämjandet annordnar tecknartävling



Seriefrämjandet
har startat en tecknartävling med vinster upp emot 20 000 kr. Tävlingen går ut på att göra en serie som innehåller temat "Seriemaskerad" och den är öppen för såväl professionella tecknare och icke-professionella tecknare. Man tar emot bidrag fram till 1 oktober och en vinnare offentliggörs under en ceremoni som hålls den 30 oktober.

Ansökan finns här och på deras hemsida.

RA-I av Sanami Matoh



Sanami Matoh är en mycket populär mangaskapare i Japan som sakta men säkert börjar bli omtyckt även i väst. Hennes hittills största succé är Fake men har även gjort de populära mangaserierna Until the Full Moon, By the Sword och RA-I.

RA-I handlar om privatdetektiven Al Foster. Han får 13-åriga Rai Spencer som klient. Rai är den yngste sonen i en miljonärsfamilj. Han är ett barngeni men dessvärre en besserwisser. Dessutom kan Rai knocka vem som helst i hans väg med hjälp av telekinesi. Rai anlitar Al Foster för att få reda på vem som har försökt döda honom upprepade gånger den senaste månaden.

RA-I är med mangamått mätt en kort serie. Den är komplett i en volym.

Mangan är speciell. Egentligen är det en kärleksmanga. Men kärleken är kryddad av en detektiv-gåta samt övernaturliga inslag. Det gör att mangan blir lite spretig. Speciellt med tanke på att den är så kort. Jag brukar gilla korta mangaserier men RA-I skulle ha vunnit på att ha varit lite längre. Men trots det är den också underhållande och Sanami Matohs teckningar är mycket välgjorda. Sammanfattningsvis är den inte fantastisk men väl värd att läsa.

Dess primära målgrupp är från 13 år.
Rekommenderas.


Blazer Drive av Seishi Kishimoto



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Seishi Kishimoto är lillebror till den inte helt okända Masashi, mannen bakom den otroligt populära mangan Naruto. Men det är inte bara storebror som gjort populära mangaserier (även om få manga är så stora som Naruto). Seishi Kishimoto har gjort mangaserier som Trigger, Tenchu: The Wrath of Heaven, Blazer Drive och O-Parts. De två sistnämnda är hans hittils största succéer.

Blazer Drive utspelar sig en framtid där man, via så kallade mystickers, kan använda jordens element på olika sätt. Dessa mystickers kan sättas på olika saker för att t.ex. använda blixtar så att ens skateboards kan åka snabbare. Däremot finns det vissa människor som klarar av att dessa mystickers på sig själva. De kallar sig för Blazers. Huvudpersonen är Daichi som blir indragen i ett äventyr dern dag hans bror offrar sig för honom och ger Daichi en mystisk mysticker. Efter att Daichis bror dött får Daichi ett erbjudande att gå med i ett sällskap Blazers. Givetvis gör han det. Äventyret kan börja!

Mangan finns också som TV-spel till Nintendo DS. Mangan är pågående och dess primära målgrupp är pojkar från 14 år.

Då jag läste O-Parts tyckte jag att lillebror Kishimoto verkar vara lite vassare än storebror. Jag tycker fortfarande att O-Parts är något mer underhållande än Naruto. Detsamma gäller dessvärre inte Blazer Drive. Den är rörig och känns oinspirerad. Jag ska villigt erkänna att jag inte läst så många delar eftersom den tråkade ut mig alldeles för mycket.  O-Parts eller storebrors Naruto är att föredra.

Rekommenderas inte.


RSS 2.0