Mixed Vegetables av Ayumi KomuraMat är ett mycket vanligt inslag inom manga och det finns en hel del så kallad gurume-manga (mat-manga) på marknaden. Den vanligaste genren inom mat-manga är shonen (alltså riktad gentemot pojkar från ca. 13 år). Mat-shonen brukar vara fartfylld och humoristiskt överdriven. Mixed Vegetables är dock en mat-shojo, alltså en mat-manga riktad genemot flickor från ca. 13 år. Den innehåller således mer kärlek och mindre action.

Mixed Vegetables är mangaskaparinnan Ayumi Komuras hittills största succé.

Mixed Vegetables handlar om Hanayu. Hon är dotter till en familj som driver ett berömt konditori och studerar för närvarande på kockskola. Dessvärre vill hon inte ta över konditoriet. Hennes dröm är att bli sushikock. Hon har en plan för att hennes dröm ska bli verklighet, hon ska gifta sig med klasskamraten Hayato, vars föräldrar äger en fin sushirestaurang. Hayato är dessutom intresserad av Hanaya så planen verkar fungera. Problemet är att Hanayu inte har några känslor för Hayato, förutom att hon irriterar sig på honom.

Teckningarna är av hyfsat hantverk. Maten är detaljerat tecknat medans bakgrunderna och bifigurerna är av betydligt enklare snitt. Handlingen är av klassisk shojo, men i mat-miljö vilket ger mangan ett drag av originalitet. Det är långt ifrån ett mästerverk men är hyfsat underhållande.

Då det gäller matmanga föredrar jag fortfarande Oishinbo av Tetsu Kariya & Akira Hanasaki eller Iron Wok Jan av Shinji Saijyo. Men Mixed Vegetables står sig hyfsat väl i det sällskapet

Den är komplett i 8 volymer.
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0