Iron Wok Jan! av Shinji Saijyo

image180

Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Mangan handlar om Jan, en arrogant, självsäker och duktig ung kock på topprestaurangen Gobancho i Tokyo. Han utmanar och blir utmanad andra skickliga kockar på diverse matlagningsdueller om vem som kan skapa de bästa rätterna.

Detta är en sorts Gurumemanga, alltså matlagningsmanga. Iron Wok Jan! innehåller dock inte renodlade recept (även om en del recept faktiskt finns insprängda). Istället får vi ta del av överspelande kockar (och kockor) som lagar mat mer eller mindre med livet som insats. Matlagning är lika med tävling är mantrat i Iron Wok Jan! Och det är otroligt underhållande att läsa om förorättade kockar i prestigefyllda tävlingar som är lika intensiva som kung-fu tävlingar.

Tempot är högt och teckningarna välgjorda. Det enda irriterande är att alla kvinnor har bisarrt stora bröst (borde inte dom vara i vägen under matlagningen?). Men trots detta sexistiska drag har jag blivit helt såld på Iron Wok Jan! och har som ambition att äga alla delarna i denna fantastiska mangaserie. Detta hör till det bästa jag läst. Lägg därtill att det finns mycket få Gurumemanga på engelska (och ingen alls på svenska, tyvärr) och Iron Wok Jan! har en given plats på varje välsorterad serieavdelning. Serien torde passa 15-åringar och uppåt.

Rekommenderas varmt.

Kommentarer
Postat av: Bonzu

Håller också på att samla på denna serie! Helt underbar serie.

2008-02-17 @ 21:57:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0