Black Jack av Osamu TezukaDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Med jämna mellanrum tar jag upp ett verk av Osamu Tezuka. Så vid det här laget borde ni veta hur stor han är/var. Det mesta som Tezuka gjort har blivit oerhört populärt och anses med rätta vara den störste mangaskaparen någonsin. Denne gigant ligger bland annat bakom serier som AstroBoy, Phoenix och Buddha.

Black Jack utspelar sig i sjukhusmiljö och en av huvudkaraktärerna är Dr Black Jack. Han är kanske den skickligaste läkaren någonsin men är dessvärre i avsaknad av licens. Därför brukar hans klienter vara av den art att dom helst inte uppsöker vanliga sjukhus på grund av deras suspekta bakgrunder. Men det är inte alltid patienterna som är suspekta utan även det de lider av. Ofta innehåller Black Jack rena Scince Fictionelement.

Som vanligt när det gäller Tezuka är detta mycket underhållande. Förvisso är det inte hans bästa manga men det behöver inte betyda så mycket. För underhållande är det. Mangan utkom i original 1973 och höll på under hela 1970-talet. Den har även adapterats till animé, (både som långfilm och som TV-serie). Men sedan 2008 har amerikanska förlaget Vertical Inc. påbörjat en återutgivning.

Black Jack är en läsvärd och underhållande manga. Har man inte plats med allt av giganten Tezuka må både Buddha, Adolf och Phoenix vara bättre. Men det betyder inte att Black Jack inte platsar på ett bibliotek, för det gör den.

Den är komplett i 17 volymer.
Rekommenderas.

Kommentarer
Postat av: wabisabi

Ordbilders manga "en kopp kaffe till", som kommer i april, har en hel del hyllningsreferenser till Osamu Tezukas manga och Black jack. Jag hoppas att det gör att fler vill ta en titt på Tezukas manga.

2010-03-12 @ 19:57:12
Postat av: Mangabibliotekarien

Instämmer i dina "förhoppningar". Tezukas verk är verkligen läsvärda. Som sagt är det heller inget fel på Balck Jack. Men både Adolph, Phoenix och Buddha är OTROLIGT bra. Astro Boy likaså

2010-03-18 @ 15:49:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0