Tokyo Food av Petter Bjerke, Gustav Karlsson Frost & Markus Karlsson Frost

Denna faktabok handlar inte om manga utan om mat. Men läser man mycket manga inser man snabbt att mat är ett vanligt ämne oavsett vad det är för typ av manga. Detta beror helt enkelt på att den asiatiska matkulturen är lite annorlunda än den västerländska. Och det är just den kulturella skillnaden som Tokyo Food fokuserar på.


Petter Bjerke
är en flitig mat- och dryckesskribent som bland annat skrivit böckerna Te - från Sencha till Lapsang och Koreansk mat. Gustav Karlsson Frost är en fotograf som bland annat jobbat i Japan med Tokion Magazine och Sputnik whole life catalogue. Markus Karlsson Frost är art director för tidningen Level. Tillsammans har dom lagt ned tio år på att göra Tokyo Food.

Tokyo Food är ett noggrann introduktion till ett av världens mest spännande kök. Vi läsare bjuds på en stor dos information om klassiska japanska mattraditoner som exempelvis dashi, kaiseki, sashimi, sake och miri.

Allt är väldigt gediget och läsvärt. Jag saknar dock ett kapitel om djuretik i och med att Japan är ett land som uppmuntrar valjakt, hajfenssoppor och överhuvudtaget har en ganska mörk djursyn. Något som verkar ha spilt över på skribenterna som raljerar lite kring att mången sjöborre gett sitt liv till skribenternas smakintresse. Det är synd. För i övrigt är boken mycket gedigen och intressant.

För mig ger denna matfaktabok kunskap som förenklar mitt mangaläsande i och med att jag fått fördjupad förståelse för den japanska matkulturen och förstår mer orsaken bakom vissa mangakaraktärers beteende.

Rekommenderas.


Kommentarer
Postat av: Daniella

Schysst design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-05-08 @ 10:21:49
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0