Manga - från Hokusai till Dragon Ball av Marie Birde m.flManga - från Hokusai till Dragon Ball var titeln på en utställning om manga i framför allt ett historiskt perspektiv. Den visades ursprungligen på Östasiatiska museet i Stockholm mellan 4/9 2004 och 19/1 2005. Sedan dess har utställningen åkt runt i landet (och i vårt grannland Finland) och visats bland annat på Falkenbergs Museum, Helsingfors Konstmuseum och Länsmuseet i Linköping. I samband med utställningen gavs det ut en bok i samarbete med Östasiatiska museet och Bonnier Carlsen. Marie Birde var redaktör och medförfattare till boken. De övriga författarna är Monica Braw, Simon Lundström, Magnus Fiskesjö, Onita Wass, Kosei Ono, Mako Fukuda och Fredrik Strömberg.

Den tunna med innehållsmässigt omfångsrika boken tar upp mangans rötter samt historik, en närmare titt på mannen som sägs ha uppfinnit mangan; Hokusai. Vidare tar boken upp vissa kända mangaskapare som t.ex. Ozamu Tezuka och Rumiko Takahashi. En ordlista, en artikel om hur man tecknar manga samt mangans (och animéns) historik i Sverige är också med i denna eminenta bok.

Manga - från Hokusai till Dragon Ball är den bästa faktabok om manga jag läst på svenska. Och förutom Manga: 60 Years of Japanese Comics av Paul Gravett den bästa faktabok om manga jag läst överhuvudtaget. Denna bok visar också att det itne är tjockleken utan kvalitén på innehållet som räknas. Och denna bok håller mycket hög kvalité.

Rekommenderas mycket varmt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0