Beyblade av Takao Aoki

image201

En Beyblade är en leksak som man använder för att stoppa sin motståndares Beyblade ur arenan eller det området man spelar på. Man kan hävda att Beyblade egentligen är en avancerad version på en vanlig leksakssnurra. Leken går ut på att dra igång sina Beyblades och sätta dom på en spelplan. Den som knuffar ut/omkull den andres Beyblade vinner.

I mitten av 2000-talet var Beyblade en mycket populär leksak i Sverige men populariteten har mattats av rejält.

Som så många populära leksaker har Beyblade blivit både animé (mangaTV-serie) och som just manga. Mangan kom på svenska då leksaken var som mest populär. Den handlar om en handfull pojkar som tävlar i Beyblade. Serien är fylld av mer eller mindre spektakulära Beyblade-dueller.

Är det någon som kan göra underhållande serier om leksaker och spel så är det japaner. Kazuki Takahashi har bevisat det via hans spelkortsmanga Yu-gi-oh! och mangaduon Yumi Hotta & Takeshi Obata visat det via deras brädspelsmanga Hikaru No Go. Dessvärre har Aoki visat att alla Japaner inte kan göra bra leksaksserier.

Beyblade är träigt tecknad med en träig handling. Det är tydligt att leksakerna är i fokus. I Yu-gi-oh! och Hikaru No Go är det den spännande handlingen och de inte alltid så enkla relationerna mellan antagonister och protagonister som står i fokus. Och nu när Beyblade-leksakerna endast samlar damm i kartonger finns det absolut ingen mening med att ha/läsa denna manga. Undvik den till varje pris.

Rekommenderas definitivt inte!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0