Gakuen Alice av Tachibana Higuchi



Denna manga finns bara på engelska. Dock går den för närvarande på svenska i tidningen Shojo Stars.

Gakuen Alice handlar om Mikan. Hennes bäste vän Hotaru har kommit in på en Tokyo-baserad privatskola. Det visar sig att man måste ha någon form av speciell egenskap för att få gå där. Mikan rymmer hemmifrån för att vara med sin bäste vän. För att komma in på skolan måste dock Mikan bevisa att hon också har en speciell förmåga. Vilket hon verkar ha.

Denna manga påstås vara lik Harry Potter. Men förutom att det finns ett internat där alla speciella elever bor är likheterna få. I så fall påminner Gakuen Alice betydligt mer om Marvels superhjälteserie X-men. Fast egentligen spelar dessa jämförelser ingen roll. Gakuen Alice är tillräckligt originell för att stå på egna ben. Den är vältecknad och mycket rolig. Och även om den klassas som en Shojomanga (tjejmanga) passar den utmärkt för killar också. Överhuvudtaget tycker jag inte att man ska stirra sig blind på de japanska seriernas könsindelningar. 13 år och uppåt är seriens rekommenderade ålder och gentemot den har jag inget att invända. 

Mangan ger god underhållning. Dock får man vara uppmärksam på att den innehåller skämt som med västerländska ögon ses som sexistiska. Därför ska man kanske vara lite försiktig med att köpa in denna till biblioteken. Vilket är synd, för mangan är egentligen bra och bortsett från de sexistiska dragen så rekommenderas den.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0