Dr. Slump av Akira Toryiama

image172

Denna manga finns än så länge endast på engelska.

Jag antar att det är svårt att ha missat Dragon Ball-seriens succé över hela världen. Lite förenklat kan man påstå att Dragon Ball gjorde mangan populär i Sverige. Men innan Toryiama täljde guld med Dragon Ball gjorde han mangan Dr. Slump. Efter Dragon Balls succé världen över har även denna serie uppmärksammats.

Dr. Slump handlar om en den unge uppfinnaren Senbei Norimaki. Han uppfinner en robot som liknar en 13-årig tjej och döper henne till Arale. Sedan följer knasiga episoder där Norimaki försöker dölja för omvärlden att Arale är en robot. Dessutom vet huvudpersonerna att dom existerar i en manga och en hel del skämt handlar om detta.

Flera drag av Dragon Ball märks i Dr. Slump. Arales naivitet och oerhörda (fysiska) styrka påminner en hel del om den unge Son-Goku. Bägge mangaserierna är fyllda av knashumor som ofta blir bisarra och sexistiska. Som exemplel handlar en episod av Dr. Slump om att Arale inser att hon inte har en vagina som andra flickor och vill att Norimaki ska skapa en åt henne. Men den tafatte uppfinnaren vet inte hur en sådan ser ut och försöker därför ta reda på det. Detta gör han genom att uppfinna röntgenglasögon.  

Dr. Slump är onekligen en knasig manga. Och visst skrattar man emellanåt. Men lika ofta blir jag förbannad i och med de extremt plumpa sexskämten. Nog för att österländsk humor inte alltid faller en västerläning på läppen men detta är lite extremt. Detta gör att jag inte förmår att rekommendera Dr. Slump. Dessutom blir serien mycket tröttsam ju längre den håller på (precis som Dragon Ball). Den är för repetetiv och blir i längden tråkig, trots all galenskap. Teckningarna är dessutom lite stela, inom det området blev Toryiama bättre med tiden, vilket märks i bl.a. Sandland och Kaika.

Rekommenderas inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0