Mobile Suit Gundam Seed av Masatsugu Iwase

image219

Följande manga finns än så länge bara på engelska.

1979 hade animén Mobile Suit Gundam, regisserad och skriven av Yoshiyuki Tomino, premiär på tv i japan. Däremot blev serien inte en omedelbar succé utan blev nerskuren och fick sluta tidigare än vad det var tänkt. Populariteten kom senare, då det japanska leksaksföretaget Bandai fick rättigheterna till serien och började producera leksaker som sålde otroligt bra. Detta ledde till att animén sändes i repris och blev då oerhört populär. Idag är Gundam en mycket viktig del av den japanska populärkulturen och anspelas ofta i annan japansk populärkultur, bland annat i satirmangan Keroro av Mine Yoshizaki. Gundam har utkommit i otaliga versioner, både som olika mangaserier, olika animéserier och även som olika (animerade) långfilmer.

Den här mangan är baserad på en animé-serie som kom 2002 och utspelar sig i en "nära framtid" där vetenskapsmän lärt sig att genetiskt förbättra människor. Detta har lett till att ett krig har utbrutit mellan de förbättrade (kordinatorerna) och de oförändrade (naturalerna). Kordinatorerna bor numera i rymdkolonier och har tekniskt sett gått förbi naturalerna. Därför bygger naturalerna (som fortfarande bor på jorden) en ny sorts stridsvapen, jättelika robotar vid namn Mobile Suit Gundam, för att kunna försvara sig mot en eventuell attack. Och attacken kommer. An en slump hamnar kordinator, Kira, som ensam Gundampilot på ett av jordalliansens stridsskepp och finner sig vara tvungen att slåss gentemot sitt eget ursprung, bland annat gentemot sin barndomsvän Athrun, för att beskydda sina nya naturalvänner.

Gundam har i mitt tycke blivit lite för populär för sitt eget bästa. Det finns en hel uppsjö som alla heter nästan likadant. Smaka på titlar som Gundam Seed Astray R, Mobile Suit Gundam Seed Destiny, Gundam Seed X Astray och Mobile Suit Gundam Wing. Det är svårt att hålla ordning på dom och kvalitén varierar oerhört. Den här, Mobile Suit Gundam Seed är dock helt ok. Den ger god underhållning med välgjorda teckningar. Är man dock ute efter en serie där stora robotar slåss gentemot varandra men som också innehar mer djup är Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax att föredra.

Rekommenderas (men bara om man redan har Neon Genesis Evangelion och anser sig behöva en robotmanga till).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0