Ral Grad av Tsuneo Takano & Takeshi Obata



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Ral Grad är (löst) baserad på tv-spelet Blue Dragon.

Takeshi Obata är en känd mangatecknare. Han brukar mestadels liera sig med olika manusförfattare för varje projekt. Han har tidigare medverkat tillsammans med Tsugumi Ohba när de gjorde den mycket populära Death Note. Han ligger även bakom den omtyckta Hikaru no Go tillsammans med Yumi Hotta. Både Death Note och Hikaru no Go är för övrigt två otroligt bra mangaserier.

Ral Grad utspelar sig i en fantasyvärld under ett krig mellan människor och skuggvarelser. Mitt under kriget föder en mor en son. Modern dör i barnsäng och sonen blir ett med en blå drake (som är en sorts skuggvarelse, alltså troligtvis en fiende). En riddare låser in det nyfödda barnet (och följaktligen även draken) i sorts mörkerbur. I fångenskap är hans enda kontakt med mänskligheten hans lärarinna. Men till sist attackeras byn av skuggvarelser och människorna känner sig nödgade att fria draken. Till deras stora glädje väljer draken att strida med människorna. Eller?

Det finns många skämt i Ral Grad som kan få västerländska läsare att utropa "könsförnedrande"! Det är bland annat mycket brösttafsande i mangan. Därtill är den bitvis ganska blodig. Men så är den också riktad till tonåringar från 16 år och uppåt.

Ral Grad är en betydligt "vanligare" manga än Obatas två andra succéer och i jämförelse med dessa faller Ral Grad platt till marken. Serien är ett klassiskt fantasyäventyr med stora delar gubbsnusk. Visst kan mangan underhålla en regnig dag men det finns betydligt bättre mangaserier än den här. Speciellt när gubbsnuskandet faktiskt sticker i ögonen ibland. Läs hellre Obatas två andra verk.

Så trots att den är mycket vältecknad rekommenderas den inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0