Shonen Jump



Shonen Jump är en av världens mest populära serietidningar. De flesta av de riktigt stora mangatecknarna har börjat sin karriär i Shonen Jump. Bland annat var det i Shonen Jump som Dragon Ball först publicerades och sedemera blev världens mest säljande serie genom tiderna med över 220 miljoner exemplar världen över.
I Japan kommer Shonen Jump ut varje vecka och upplagan är cirka 3 miljoner. Den vanligaste Shonen Jump-läsaren är en pojke i mellan- och högstadieåldern. Tidningen har dock även många läsare även bland tjejer och vuxna.

Shonen Jump har kommit på svenska med ett urval serier från den japanska tidningen. I Sverige utkommer den en gång i månaden och varje nummer innehåller 212 sidor med manga, nyheter från Japan, intervjuer med mangatecknare och artiklar om japansk populärkultur. Serierna trycks på det japanska viset, från höger till vänster, för att vara så trogen originalet som möjligt. Således är tidningen även svartvit.

För närvarande innehåller den svenska tidningen serierna Yu-Gi-OH!, Shaman King, Naruto och Rurouni Kenshin. Tre av dessa fyra serier finns även på svenska i pocket.

Shonen Jump är mer enhetlig än den andra svenska mangatidningen Manga Mania. Detta gör den tråkigare men tryggare att ha på ett bibliotek. Det är lite synd att så många av serierna i tidningen finns att få tag på på annat håll, det vore roligare om serierna i tidningen var mer unika.

Men angående serierna i sig finns inget att invända. Det är god underhållning. Lite grabbigt måhända, men grabbar är å andra sidan tidningens huvudsakliga målgrupp.
Tidningen blev dessvärre nedlagd hösten 2007. Det finns ännu ingen officiell anledning men väl skvaller om orsaken. Och det är lite förvånande inte bristen på hållbar ekonomi. Shonen Jump gick tydligen med plus hela tiden. Det var istället japanerna som drog satte stopp för tidningen eftersom de tydligen anser att en tidning med titeln Shonen Jump måste sälja mycket, mycket mer än tidningen gjorde för att inte dra titeln i smutsen. Shonen Jump är ju känd som världens mest sålda serietidning vilket japanerna känner stolthet över. Så istället för att ha en tidning som säljer okej, så valde de att ta bort den helt, såvida den inte blev en av de ledande på svenska seriehimlen. Vilket den dessvärre inte blev. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0