Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax

image93

Animén Neon Genesis Evangelion är nästan alltid etta på topplistor om de bästa japanska animerade TV-serier som någonsin gjorts. Efter succén med animén kom en version i manga. Detta är ovanligt. Oftast brukar en mangasuccé bli animé, inte tvärtom.

Nu har i alla fall mangan kommit i svensk språkdräkt. Neon Genesis Evangelion handlar om jättelika mekaniska monster från rymden anfaller jorden och hur jordens befolkning försöker slå tillbaka med hjälp av liknande robotar. Men under denna handling finns en mycket komplicerad far och son-relation, där fadern, Gendo Ikari är ledaren av försvarsstyrkorna och sonen, Shinji Ikari, en av de få utvalda som klarar av att styra robotorna. När det sedan visar sig att försvarsrobotarna har en själ blir det komplicerat. Inte minst då Shinjis robot har innehar själen efter Shinjis mor.

Neon Genesis Evangelion är en mycket mörk serie. Och en mycket bra och vältrecknad serie. Mörkret och den komplicerade handlingen gör att denna serie passar bäst för unga vuxna samt, givetvis vuxna. Neon Genesis Evangelion är en av de bästa manga som finns på svenska och bör finnas på varje välsorterat bibliotek.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0