Godzilla av Kazuhisa Iwata

image177

Denna manga finns endast på engelska.

Ända sedan den första Godzillafilmen (eller Gojira, som monstret också heter) hade premiär 1954 har Japan älskat detta kolossala monster. Andra populära monster, såsom Mothra, har följt i Godzillas kölvatten. Filmserien omfattar för närvarande 28 officiella filmer från filmstudion Toho samt flera inofficiella. En (dålig) amerikansk version har också gjorts.

Godzilla sägs ha varit en dinosaurie av släktet godzillasaurus som väckts vid atombombsprov och gjorde att varelsen muterades och därmed blivit större samt egenskapen att kunna spruta en kraftig radioaktiv eldstråle ur munnen. I filmerna (och serierna) beger sig monstret (oftast) till japanska storstäder och sprider förödelse. I några filmer har Godzilla en son, Minira.

Givetvis finns det många mangaversioner på detta populära monster. En av de mer kända är Godzilla av Kazuhisa Iwata. Här återvänder monstret efter att ha varit försvunnen i 30 år. Även denna gång sprider Godzilla förödelse i Tokyo. Mangan påminner mycket om filmerna. Handlingen är enkel; monstret vaknar till liv. Världsmakterna försöker med högteknologiska vapen döda det men misslyckas. Ett litet gäng med en manlig hjälte och en gammal forskare i spetsen lyckas komma på ett alternativt sätt att få kol på monstret genom att utnyttja naturelementen. I denna manga slåss inte heller Godzilla men något annat monster (vilket jag saknar en aning).

Iwatas Godzilla är inget mästerverk men ger god underhållning. De spretiga teckningarna drar dock ned helhetsintrycket. Men eftersom Godzilla är en österländsk populärkulturell klassiker har den sin givna plats i varje välsorterat bibliotek. Mangan passar från ca. 11 år och uppåt. Rekommenderas (mycket på grund av att Godzilla bör höra till almmänbildningen inom populärkultur).  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0