Hokusai, First Manga Master av Jocelyn Bouillard

image215

Följande bok finns än så länge bara på engelska.

År 1814 skedde en stor sak i japansk seriehistoria. Den första serien "skapades" av Katsushika Hokusai och seriesamlingen hette blygsamt nog Hokusai Manga. Samlingen bestod av bilder där några av bilderna även innehöll en kort förklarande text. Den första utgåvan av Hokusai Manga, som var tryckt av träsnitt utskurna efter Hokusais teckningar, blev så populär att utgivningen av dessa fortsatte. Totalt blev det femton volymer, varav de sista utkom efter Hokusais död.


Hokusai har inte bara skapat Japans första serie. Samme man myntade även ordet manga. Men ordet hade inte samma betydelse då som det har idag. Hokusai använde ordet i betydelsen samling med provteckningar.

Boken Hokusai, First Manga Master inleds med en kort faktakapitel om Hokusai. Därefter visar den upp alla sidor av Hokusais teman och stilar, allt från teckningar av djur och natur till kampsport, vapen och sagoväsen. Majoriteten av boken består av Hokusais fantastiska bilder.

Hokusai tas kort upp i den mycket välgjorda svenska boken Manga - från Hokusai till Dragon Ball, utgiven av Östasiatiska museet. Däremot får man bara ett smakprov av Hokusai i den boken. Den här, Hokusai, First Manga Master, ger en (lagom) djupare bild av honom och framför allt hans verk

Den ger en bra inblick i mangans allra äldsta histora.
Rekommenderas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0