Bild och Bubbla 181Alldeles kring jul kom senaste numret, nummer 181, av Bild och Bubbla ut. Som vanligt är det ett späckat nummer som är mycket läsvärt. En text om Yaoi, Yuri och liknande mangagenrer (om mangaserier med homosexuell kärlek och sex som tema), skriven av mig är med. Läs den gärna.

Mangabibliotekarien önskar er alla en riktigt god jul!Gruffarna, som jag kallar dessa figurer, är tecknade av mig. God jul alla!!!

Moyasimon: Tales of Agriculture av Masayuki IshikawaDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Masayuki Ishikawa har slagit igenom stort i Japan med mangan Moyasimon. Den har vunnit flertalet priser som Tezuka Osamu-Award och Kodansha Manga-Award, bägge under 2008. Mangan har även blivit en 11 avsnitt lång anime-serie, och det finns en uppsjö av gulliga kuddar, dockor, mobiltelefonsmycken etc. med seriens bakterier som motiv.

Moyasimon handlar om Tadayasu Sawaki som är en nybliven jordbruksuniversitetselev. Han är begåvad med en särskild förmåga som gör att han kan se bakterier.  Universitetslivet gör att Sawaki träffar en del udda karaktärer och än mer udda bakterier. 

Mangan bjuder på allmänbildning kring jordbruk men även matkultur. Vi får ta del av bisarra rätter (som den svenska paradrätten surströmming) och dessa rätters bakteriekultur. Personligen är jag mycket förtjust i den här typen av serier. Mangaserier lyckas kombinera pedagogik och underhållning på ett sätt många västerländska serier inte klarar av. Vem hade förresten trott att en bok om bakterier och jordbruk kunde vara så här underhållande.

Teckningarna är välgjorda och förhöjer humorn i serien. Att se Tadayasu Sawaki gå i en korridor som är så täckt att bakterier så att han knappt ser var han går blir oerhört kul då Masayuki Ishikawa emellanåt tecknar hans syn, emellanåt hur hans vänner ser (för dom är det en vanlig korridor och de förstår inte varför han går så långsamt och trevande). Det här är helt enkelt originellt och mycket bra.

Som man kan läsa på Science Fictionbokhandelns hemsida finns det en textruta på den första originalvolymen där det står att mangan består till 100% utav återanvänt papper och är tryckt med sojabläck. Kul.
 
Mangan är pågående och dess primära målgrupp är vuxna.
Rekommenderas.

Detroit Metal City av Kiminori WakasugiFinns än så länge bara på engelska.

Detrot Metal City är en mycket populär manga, skriven och tecknad av Kiminori Wakasugi. Den har sålt i över 2 miljoner exemplar. Detroit Metal City finns även som omtyckt animé. Titeln är hämtat från den amerikanska hårdrockgruppen Kiss hitlåt Detroit Rock City. En icke-tecknad långfilm har också gjorts på mangan. Den regisserades av Toshio Lee och bland alla japanska skådespelare dök Gene Simmonds (från Kiss) upp. Givetvis finns flertalet skivor utgivna av denna "påhittade" grupp. Ett TV-spel baserat på mangan är också under utveckling.

Mangan är också känd under namnet DMC.

Detrot Metal City handlar om 23-årige Soichi. När han sminkar sig och kliver upp på scenen med death metal-bandet Detroit Metal City förvandlas han till den häftigaste hårdrockmusikern någonsin (han verkar vara en blandning av Gene Simmonds och Ozzy Osborne). Men hur det går till vet han inte. Faktum är att han inte ens vill vara death metal-musiker, utan är ett stort fan av svensk (!) popmusik. I rollen som Johannes Krauser II dyrkas han av Tokyos metalscen men avskyr det liv han lever och utan smink och peruk är han ganska tafatt. Dessutom blir han förälskad i sin barndomskamrat Yuri Aikawa. Hon är (kanske) intresserad av Soichi, men avskyr bandet Detrot Metal City och framför allt avskyr hon Johannes Krauser II (givetvis utan att fatta att de är samma person).

Humorn i mangan består av att man får en inblick i vad den stenhårde metal-rockaren egentligen känner och tänker. Som när när det visar sig att några av hans mestbrutala låttexter i själva verket bara är gamla kärleksballader där till exempel love är utbytt till fuck och rape, eller när han i full krigsmundering pratar med värme i rösten med sin gamla mamma. Historien är mycket dråplig. Låttexterna är mycket grova på ett humoristiskt och överdrivet sätt. Teckningarna är välgjorda.

Detroit Metal City är mycket rolig och underhållande. Den är pågående och dess primära målgrupp är från 18 år och uppåt.

Det var länge sedan jag skrattade så mycket när jag läste en manga.
Se också SF-bokhandeln hemsida.
Rekommenderas.


Seriesummering i Sveriges Radio P4 GävleborgDå har jag summerat serieåret 2009. Visst, på 20 minuter hinner jag inte med så mycket. Jag hann i alla fall prata lite om mangaåret (nedskärningarna inom en hel massa volymer) samt ta upp några av de bästa mangaserierna från året, vilka i mitt tycke är Kick Off! 2 av Yokaj Studio samt Sayonara September av Åsa Ekström. Vidare pratade jag lite om hur svenska serier börar slå internationellt och Niklas Askers Second Thoughts fick utgöra exemplet.

Jag hann också nämna fantastiska Love Hurts av Kim W. Andersson samt utnämna Asterix och Obelix födelsedag - den gyllene boken av Albert Uderzo till årets sämsta. Programmets hemsida finns här och lyssnararkivet (15 dec. 09.30-10.00) finns här.

Mangabibliotekarien i radioPå tisdag, 15 december, är det dags igen. Då kör jag årets, och decenniets, sista prat i radio P4 Gävleborg. Det kommer att bli en seriesummering för 2009. Lyssna gärna.

Zombie Powder av Tite KuboTite Kubo (som egentligen heter Noriaki Kubo) är mest känd för sin succémanga Bleach. Men hans första "riktiga" serie var Zombie Powder. Den lades dock ner efter 4 volymer och har alltså inget "riktigt" slut. Men Tite Kubo kom tillbaka med bravur efter den lite snöpliga starten på hans karriär. Bleach är en av världens mest lästa mangaserier någonsin. Tack vare den publiciteten har Zombie Powder blivit ganska uppmärksammad i bland annat USA, och har sålt riktigt väl. Många tror också att den mangan är en ny. Det är den alltså inte utan utkom före Bleach.

Zombie Powder handlar om Elwood, vars liv förändras den dag han träffar Gamma Akutabi. Gamma slåss med en motorsåg och kan fånga kulor med sin metallhand. Elwood vill återuppväcka sin döda syster och hoppas att Gamma ska kunna hjälpa honom. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter det märkliga zombiepulver som kan väcka de döda till liv och göra de levande odödliga.
   
Zombie Powder var mer eller mindre en flopp i Japan. Jag kan förstå varför. Den når inte ända fram. Det är en häftig västerninspirerad framtidsvärld med sympatiska (anti-)hjältar. Manuset räcker dock inte till och det blir alldeles för mycket slagsmål. Tite Kubo visade som sagt vart skåpet ska stå med Bleach. Här är han dock ännu en osäker berättare som inte rikigt får till det. Visst, Zombie Powder är absolut inte urusel och viss underhållning ger den. Den är också relativt vältecknad. Men den är inte tillräckligt bra för att det ska vara värt att köpa in en oavslutat serie.

Se också SF-bokhandelns hemsida.

Rekommenderas inte.

Japans mest sålda manga

   
Denna nyhet är hämtad från sidan Ikikata.

I Japan har man släppt en topplista på de mest sålda mangaserierna mellan 17 november 2008 och 22 november 2009. Precis som fallet varit de senaste åren toppas listan av One Piece av Eiichiro Oda. Vidare kan man snabbt konstatera att majoriteten på listan är shonenmanga, alltså humoristisk actionmanga med pojkar ca. 11-16 som primär målgrupp. Vi kan också konstatera att topp 4 finns översatt på svenska.


Serie (antal sålda volymer)
  
 • 1. One Piece (14 721 241)
 • 2. Naruto (6 836 494)
 • 3. Bleach (6 471 021)
 • 4. Fullmetal Alchemist (5 810 522)
 • 5. Gintama (4 733 511)
 • 6. Katekyo Hitman Reborn (3 694 323)
 • 7. Mei-chan no Shitsuji (3 076 659)
 • 8. Fairy Tail (2 886 942)
 • 9. 20th Century Boys (2 655 379)
 • 10. Saint O-nii-san (2 614 269)
 • Den som vill läsa mer kring listan kan göra det här.


  Yosh från Yokaj Studio vinner pris i The Third International Manga Award  Jag vet att jag skriver relativt mycket om Yokaj Studio. Men dom är ju så produktiva och duktiga. Nu har en fjärdedel av studion, närmare bestämt Yosh vunnit pris i The Third International Manga Award. Det är alltså japanska utrikesdepartementets serieskaparpris The International Manga Award, som syftar till att uppmuntra serieskapare runt om i världen vilka är inspirerade av de visuella och historieberättande särdragen hos manga. Hela 303 bidrag från otroliga 55 länder deltog varav tio av dessa vann. En av dessa var alltså Yosh med den magsugande och otroligt läsvärda serien Under ytan. Pressmeddelade finns här. Under ytan finns att läsa här. Serien är mycket bra och är en värdig vinnare.

  Ett stort grattis till Yosh!

  Sci-Fi Art: A Graphic History av Steve Holland  Denna faktabok finns än så länge bara på engelska.

  Som titeln på boken säger är detta en historisk titt på illustrationer med så kallat Science Fiction-motiv. Boken börjar med illustrationer till de litterära klassiker av Jules Verne och HG Wells samt 1920- och 1930-talets kioskberättelser. Boken tar också upp Science Fiction illustrationer i de flesta populärkulturella verk såsom film och TV (Star Trek, Tillbaka till framtiden osv.), leksaker, TV-spel (Halo, Final Fantasy) och skivomslag. Givetvis tas även serier upp, både amerikanska superhjälteserier samt manga och animé. Ett uppslag ägnas bland annat åt Akira av Katsuhiro Otomo.

  Många stora namn tas upp i detta verk, som Chris Foss, David Mattingly, Moebius, Albert Robida och Frank Kelly Freas.

  Steve Holland har även skrivit de underhållande böckerna Aces High: The 10 Best Air Ace Picture Library Comic Books Ever!, War Picture Library : Unleash Hell: 12 of the Best " War Picture Library " Comic Books Ever! och  Battle Picture Library: Death or Glory: 12 of the Best " Battle Picture Library " Comic Books Ever!

  Sci-Fi Art är en vacker bok där bilderna/illustrationerna är bokens stora styrka. Nörden i mig skulle gärna se lite mer fakta men boken är trots detta läsvärd. Lite tunn men mycket underhållande.

  Rekommenderas.

  Marionetteatern inleder ett samarbete med mangastudion Yokaj  Framgångsrika Yokaj Studio har inlett ett intressant samarbete med Marionetteatern. Det är en Spin-off på Yokajs prisbelönta manga Kick Off! där den omtyckta bi-figuren Meja blir huvudperson. Även spöket Andreas och hamstern Chiko kommer att få stora rollen i pjäsen. Yokaj bidrar till delar av manuset, scenografin och lanseringsmaterialet, resten gör Marionetteatern. Ett mycket intressant samarbete tycker jag. Pjäsen beräknas ha premiär 19 februari 2010 på MarionetteaternStockholms Stadsteater.

  Den primära målgruppen är 9–12 år.

  Läs mer om detta här och här.

  RSS 2.0