Kick Off! 2 av Yokaj Studio

              

Jag brukar inte recensera varje bok i en serie utan försöka skriva mer övergripande. Men när det gäller de svenska mangaskaparna tänker jag försöka hinna med att recensera varje del.

Det börjar dyka upp allt mer svensk originalmanga, vilket är kul. För att nämna några har vi Tanks av Jesper Nordqvist och Medley av Lisa Medin. Dessutom kommer Åsa Ekström (Stall Norrsken) ut med sin Sayonara September i höst på Kartago förlag och på senaste SPX fanns det mycket svensk manga som vi nog kommer att få höra mera om i framtiden.

I spetsen av de svenska mangatecknarna har vi Yokaj Studio (medlemmarna ser vi på bilden ovan till höger). Studion har redan hunnit med mycket. Deras största succé hittills är mangan Kick Off! Nu har uppföljaren släppts i serien som planeras att utkomma i 6 volymer.

I del två har Krille blivit van med att ha spöket Andreas efter sig. Dessvärre har spökjägaren Meja upptäckt Andreas och vill låna honom för sin spökjägarträning. Dessutom får Krilles kärleksdrömmar sig en törn då snygge Juan börjar i deras klass med siktet inställt på Krilles drömtjej Jenny.

Jag älskade första delen av Kick Off! och min kärlek för mangan består när jag läst del 2. Bägge delar har ett underhållande och finurligt manus med välgjorda teckningar som harmonierar med handlingen. Kort sagt, det här är mycket bra! Det är bara att hoppas att Yokaj Studio fortsätter i samma spår i de nästföljande delarna. Den primära målgruppen är 13-åringar och uppåt. Men den passar både yngre och äldre.

Rekommenderas varmt!

SPX 09Då är jag tillbaka från den stora seriemässan SPX i kulturhuset i Stockholm. Som vanligt underhållande och nyttigt. Jag köpte en del manga, både svenska original och annat som jag kommer att recensera på här på bloggen så småningom. Höjdpunkten för mig var att för första gången träffa två fjärdedelar av Yokaj Studio, närmare bestämt Yosh och Kajfa som visade sig vara mycket trevliga. Att dom läser (och gillar tror/hoppas jag) min blogg var ju givetvis också bra för mitt ego.

För övrigt anser jag att SPX och liknande evenemang borde vara obligatoriskt för varje bibliotek i vårt avlånga land att besöka.

Angel Densetsu av Norihiro YagiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Norihiro Yagis karriär började med en skräll genom att han vann 32nd Akatsuka Award med sin allra första manga Undeadman. Hans senaste verk, Claymore, har rönt mycket uppmärksamhet. Men hans hittils allra största succé är dock Angel Densetsu. 

Huvudpersonen är Seiichirou Kitano, en mycket timid och godhjärtad ung man som helst av allt vill hjälpa sina medmänniskor. Dessvärre har han ett ansikte som gör att han ser fruktansvärt ond och farlig ut. Alla blir rädda för honom och gör att han alltid är ensam. Han hoppas det ska bli bättre då han byter skola. Men första dagen hamnar han i bråk med skolans ligister som, enbart på grund av hans utseende, får för sig att han är tuffare än dom och vill ta deras plats som skolans inofficiella ledare. 

Angel Densetsu hör till det roligaste jag någonsin läst . Handlingen är mycket dråplig och teckningarna harmonierar väl. Och ja, Seiichirou Kitano ser verkligen otäck ut. Vill ni ha er ett gott skratt blir det inte mycket bättre än så här.

Lite intressant är att mangan Claymore som Norihiro Yago gjorde efter den här inte är humoristisk alls utan helt annorlunda.

Rekommenderas varmt.

Den är komplett i 15 volymer. 

spx09SPX är en förkortning för Small Press Expo. Evenemanget är inne på sitt elfte år och verkar bli större och störe för varje år som går. Den är i Serietekets regi och kommer att vara i kulturhuset i Stockholm. Den börjar på torsdag 23 april och avslutas på söndag 26 april. Mer info finns här.
Det brukar alltid vara mycket intressant. I år har jag inte möjlighet att vara där så länge som jag var förra året (3 dagar) utan kommer att vara där bara på lördagen. Har ni vägarna förbi rekommenderar jag ett besök.  

Mangabibliotekarien är tillbaka och lite skräckmangaNu är jag tillbaka efter en veckas semester som jag tillbringat i Egypten. En skön vecka som jag, efter att ha tittat på en massa tempelutsmyckningar, museer och papyrus, fått lite ideer kring seriers ursprung. Mer om det längre fram. Under den vecka jag varit borta har äntligen min artikel om skräckmanga kommit i Arbetarbladet. Den märkliga rubriken är dock inte mitt påfund. Artikeln finns att läsa här.

Mangabibliotekarien tar semesterSå här i påsktider ska jag ta lite semester. Det betyder att den här bloggen inte kommer att uppdateras på lite över en vecka. Men sedan är jag tillbaka med nya tag!

Många har förresten undrat varför jag inte haft någon ny artikel för Arbetarbladet. Det kommer! Men artikeln har visst varit på vift ett tag (inte mitt fel). Den kommer nog under min semester. Jag lägger ut länken i vanlig ordning när jag kommer tillbaka.

Boys of Summer av Chuck Austen & Hiroki Otsuka


Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Sportmanga är en mycket vanlig och omtyckt genre i Japan. Den mest populära sporten i Japan är förresten inte sumobrottning eller någon annan form av kampsport som man kanske fördomsfullt skulle kunna tro. I själva verket är det baseboll, tätt följt av fotobll, som är de mest populära idrotterna. Så givetvis finns det kopiöst med manga om dessa två sporter. Som kanske är bekant är baseball också mycket omtyckt i USA. Därför är det lite lustigt att så få mangaserier om baseball översatts till engelska. Jag har hittills inte lyckas hitta någon. För Boys of Summer, som då är en baseballmanga, är inte japansk utan amerikansk.

Boys of Summer är skriven av Chuck Austen som annars mest är känd för att ha skrivit serier som X-men, Avengers och Superman. Hiroki Otsuka är dock en Japansk serietecknare som är mest känd för sina erotiska serier, som bl.a. I love shock och the Girls Diary. Kanske är det Hiroki Otsukas förtjänst att Boys of Summer marknadsförs som en manga.

"Mangan" handlar om två killkompisar som flyttar hemmifrån för att gå i High School. Där dräglar de över flickor ett tag innan bägge bestämmer sig för att kvala in i skolans baseball-lag. En av grabbarna blir attraherad av coachens dotter som är med i laget.

Det här är riktigt uselt. Könssynen verkar hämtad från en amerikansk college-komedi från 1980-talet (typ Porkys). Förvisso passar handlingen Hiroki Otsuka som handen i handsken med tanke på att han tidigare mest gjort erotik-manga. Mangan är nämligen fylld av nakna kroppar (mestadels kvinnliga sådana). Dessvärre är handlingen undermålig och det nakna känns ditslängt för att locka till sig tonårsgrabbar (fast i så fall finns det nog betydligt mer lockande saker på Internet).

Boys of Summer är komplett i tre volymer. Den kommer även att släppas i en tjockare variant med alla tre volymerna som en. Fast i bloggande stund verkar förlaget Tokyopop fundera på att inte ge ut de två resterande delarna. Det kan jag förstå.

Rekommenderas inte.

Claymore av Norihiro YagiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Norihiro Yagis karriär började med en skräll genom att han vann 32nd Akatsuka Award med sin allra första manga Undeadman. Han visade att succén inte var en lyckorträff med sin nästa serie, Angel Densetsu. Även hans senaste verk, Claymore, har rönt mycket uppmärksamhet.

Claymore utspelar sig i en fantasyvärld där det finns både vanliga människor samt de otäcka Yoma, monster som lever på att äta människor. Dessbättre finns det en hybrid-grupp som är till hälften Yoma och till hälften människa. Dessa kallas för Claymore och dödar Yoma för pengar. Mangan handlar om en specifik Claymore, Claire, och hennes relation med en ung man hon räddar.

Mangan är mycket våldsam. Blod och kroppsdelar flyger än hit, än dit. Men det stör inte, snarare tvärtom. Norihiro Yagi lyckas teckna väldet på ett vackert sätt utan att glorifiera det. Dessutom är handlingen av en sådan art att våldet känns befogat.

Claymore har även adapterats till animé. Mangan är fortfarande pågående och den verkar bli ganska lång (över 15 volymer). Den primära målgruppen är män mellan 18 och 35. Jag gillar Claymore skarpt (så tillhör jag också den primära målgruppen). Men de som förväntar sig en ny Angel Densetsu blir besvikna. De är inte alls lika (förutom att bägge är mycket läsvärda).

Rekommenderas.

Yokaj studio fyller 5 årYokaj studio
är Sveriges första (och hittils mest etablerade) mangastudio. Medlemmarna har prisats i både svenska och internationella tävlingar där svenska mangatalangen kan nämnas. De har även tecknat Carolina Klüft i mangastil inför friidrotts-VM 2007. Studion har bland annat utkommit med Manga skoldagbok, Yosh! Teckna manga! och Teckna lätt manga. Deras mest kända verk hittills är mangan Kick Off! Studiomedlemmarna är Yosh,  Kajfa, Soya och DoraJen.

Nu fyller Yokaj Studio 5 år 3 april i år. För att fira detta kommer Yokaj Studio att ha en tillställning den 11 april på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm. I samband med detta släpps den andra volym en av Kick Off!

Mangabibliotekarien har inte möjlighet att närvara på tillställningen men hoppas att så många mangaintresserade som möjligt kan ta sig dit.

RSS 2.0