Bloody Kiss av Kazuko Furumiya



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Kazuko Furumiya är en mangaskapare som hittills är mest känd för sin relativt framgångsrika shōjomanga Bloody Kiss.

Mangan handlar om Kiyo. Hon ärver en herrgård av sin farmor som visar sig vara bebodd av en vampyrfamilj. Den snygge vampyren Kuroboshi verkar vara intresserad av henne. Eller så vill han bara bita henne. Hur som helst bestämmer sig Kiyo för att bo i huset och bli hyresvärdinna för vampyrerna.

Bloody Kiss är fylld med kärlek, gotik och humor. Kombinationen är vanlig och fungerar väl. Åtminstonde när manuset är så här originellt. Teckningarna är av klassisk shōjo-stil, måhända något mindre spretiga och röriga än genomsnittet.  

Mangan är komplett i två volymer. Dess primära målgrupp är tjejer från 14 år.
Rekommenderas.

Länkar till andra matnyttiga bloggar

För närvarande har jag oerhört mycket att göra. Det är serie/manga-relaterat och jag kommer att ta upp det längre fram. Men innan dess kommer nog recensionerna och annat på denna blogg att sjunka lite i tempo. Men inlägg kommer.

Jag tänkte därför ta upp en handfull webb-platser med intressant och matnyttigt innehåll. Kanske känner ni alla till dom, kanske inte.

Seriejournalisten Fredrik Strömberg har en intressant och läsvärd sida på engelska. Den har jag skrivid om förut och den finns här.

SF-bokhandeln har en matnyttig sida men många bra recensioner och artiklar. Fast affären är kommersiell vågar dom skriva ifall en manga inte är bra. Modigt tycker jag. Sidan finns här.

Ikiakta är en sida som mestadels handlar om animé men också¨om annat japanrelaterat som musik och mode. Mycket läsvärd. Finns här.

Mangaläsaren är en blogg som i huvudsak koncentrerar sig på artiklar om manga, anime och japanska serieskapare. Den är gedigen och finns här.

En annan matnyttig sida om serier är Staffars Seriers Blogg. Den finns här.

Det finns givetvis mer men dessa räcker långt. Givetvis har de flesta serieförfattare, som Yokaj Studio, Natalia Batista och Åsa Ekström intressanta hemsidor/ bloggar där man kan följa nyheter om deras respektive serier.

Soul Eater av Atsushi Ohkubo


Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Atsushi Ohkubo har tidigare gjort den populära mangan B.Ichi. Han är dock mest känd för mangan Soul Eater som blivit en stor succé. Den har adapterats som CD-bok (som medföljde en konstbok om Soul Eater). Den har även adapterats till animé-serie. Mangan har även överförts till TV-spelens värld inte mindre än tre gånger till Nintendo Wii, Playstation 2, PSP samt Nintendo DS.

Soul Eater handlar om Maka som fått i uppdrag att samla ihop själar från onda människor. Hennes partner är en liten pojke som också är en soul eater. Han kan förvandla sig till en levande lie och äter upp själarna till de onda människor Maka dräper. En mystisk häxa dyker upp och lierar sig med de två.

Det är full fart i den här mangan. Tempot är högt och man sveps med. Men bara ett tag. Soul Eater är en så kallad Ecchi, d.v.s den innehåller en hel del naket men inga könsdelar. Oproportionerligt stora bröst och inte helt passande sexskämt drar ned intrycket. Mangan underhåller men inte tillräckligt för att i alla fall jag ska kunna förbise alla dessa sexskämt.

Mangan är pågående med 15-åriga grabbar som främsta målgrupp.
Rekommenderas inte.

Nostradamus: Mangabibliotekarien siar framtiden

Jag är lite osäker på om det jag skriver nedan kommer att påverka serieåret 2010 så mycket. Men det kommer att påverka seriedecenniet 10-talet. Och det är den tekniska utvecklingen.

Tidigare har papper varit den allra mest praktiska sättet att distribuera litteratur. Men alltfler förlag tittar på alternativa kanaler att föra fram sina verk. Idag finns det till exempel serier i form av .cbr- eller .cbz-filer. Dom kan man läsa på datorn eller på Playstation Portabel (PSP). Att läsa serier i just en PSP blir allt vanligare. Många finner det vara ett smidigt sätt att läsa på exempelvis bussen eller andra ställen då man inte vill ha med sig sin bärbara dator.

Det stora amerikanska förlaget Marvel (som nu ägs av Disney) har valt att distribuera bland annat Captain America, Spider-Man och X-Men via programmen Comics, iVerse Comics och Panelfly Comics. Varje tidning kostar 2 dollar (motsvarande ca14 kronor) att ladda ner. Nu har Marvel, och en hel del andra förlag, valt att satsa på distrubition via Iphone och Ipod Touch. Ska man spekulera i framtiden tror jag fortfarande att tjocka serieböcker kommer att finnas. Däremot ser det ut som om serietidningen lever en tynande tillvaro och många tidningar kommer nog bara att kunna läsas via Iphone och liknande.

Vad det gäller önskemål angående serieåret 2010 hoppas jag att fler får upp ögonen för genren och inser att den är betydligt mer mångdimensionell än vad många tror. Lapidus stora framgångar med Gängkrig 145 skulle kunna ha varit ett startskott för många. Låt oss hoppas.

Personligen hoppas jag vinna unghunden men det är kanske inte realistiskt. Än.

Den serie jag personligen ser framemot 2010 är Kick-ass av Mark Millar. Dels att få läsa serien, dels se om filmatiseringen kan vara nåt.


Mangabibliotekarien i radio

Då har jag åter pratat om litteratur i radion. Idag valde jag att prata om Sherlock Holmes i och med att detektivlegenden är aktuell igen (via en sevärd film på bio).  

Förutom originalböckerna av Arthur Conan Doyle tog jag upp seriealbumet av Moore, Reppion och Campbell. Jag hann även nämna två moderna Sherlock Holmes-figurer, "the Worlds Greatest Detective" Batman och Mästerdetektiven Conan. Lyssna gärna.

Programmets hemsida finns här och lyssnararkiven (13 januari 09.30-10.00) finns här.


Radiodag flyttad


Det visade sig att jag råkat fått fel information om flytt av dag angående bokprat i radio P4 Gävleborg. Det är onsdagar som gäller och följaktligen är det onsdagen 13 januari 09.30 som jag ska prata serier och annat i radion. Lyssna gärna.


Nostradamus 2010 och Radio P4 Gävleborg

Den läsvärda bloggen Staffars serier har önskat att flera manga/seriebloggar skriver ett så kallat Nostradamusinlägg, d.v.s. siar om framtiden i serie-Sverige och anger en önskning och förväntning om serie- eller mangaåret året 2010.

Under denna vecka kommer mitt Nostradamusinlägg. Men innan dess vill jag meddela att min medverkan i Radio Gävleborg P4 är flyttad till torsdagar. I övrigt samma tid, 09.30-10.00 och samma kanal, P4. Nu på torsdag, 18 januari kör jag igen.

Kimikiss: Various heroines av Taro Shinonome



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Kimikiss var från första början ett populärt datingspel av Enterbrain till Playstation 2. Den enorma populariteten har lett till att Kimikiss adapterats till en serie ungdomsromaner, en animéserie och i flera mangaversioner. De heter KimiKiss: Lyrical contact av Mimei Kuroi, KimiKiss: After days av Square Enix Co. Ltd, KimiKiss: Sweet lips av Masahiro Itosugi  och KimiKiss: Various heroines av Tarō Shinonome. Alla dessa har blivit mer eller mindre framgångsrika.

Taro Shinonome har gjort mangaserierna Swing Out Sisters (en Hentaimanga med inslag av lesbisk incest), Butterfly Kiss Blade (en Yuri-manga, alltså innehållande explicita sexscener mellan kvinnor) och Kimikiss: Various heroines. Han är känd för sin talang att teckna storbystade kvinnor. En talang han använder även här.

Kimikiss: Various heroines handlar om den tafatte Kouichi. Hans barndomskompis Mao var tidigare en grå bokmal men har nu blivit en riktig sexbomb. Mao bestämmer sig snabbt för att det är något som det ska bli ändring på. Hon bestämmer sig för att lära Kouichi att bli en man. Varje mangavolym i denna variant på Kimikiss handlar om tafatte Kouichis eskapader med olika sexiga tjejer. En tjej per bok så att säga.

Kimikiss: Various heroines är vältecknad. Det är nog det enda positiva jag kan säga om den. Den har en mycket skum syn på könsroller och innehåller mest halverotiska scener (inget explicit). Handlingen är ganska tunn och verkar vara en ursäkt till att rita sexiga tjejer i olika poser. Ska man nödvändigtvis ha en manga inom detta ämne finns det betydligt bättre.

Mangan är pågående och riktar sig till grabbar kring 15 år.
Rekommenderas inte.

Pluto av Naoki Urasawa & Osamu Tezuka



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Osamu Tezuka är förmodligen den mest inflytelserika japanska serieskaparen någonsin. Naoki Urasawa anses vara en av Japans bästa tecknare i modern tid. Han älskade Tezukas mänsterverk Astro Boy så mycket att han döpte en av sina egna seriefigurer efter en av figurerna i serien. Pluto är alltså baseras på en av de mest populära karaktärerna i Astro Boy, Den mäktigaste roboten i världen. Många "förstå-sig påare" trodde att Urasawa tagit sig vatten över huvudet när han bestämde sig för att göra ett projekt baserat på en så välkänd klassiker. Men tji fick dom! Pluto har blivit en riktig succé både i Japan och utomlands. För att se till att serien är trogen sitt originalverk övervakas arbetet av Osamu Tezukas son, Macoto Tezka, som annars är verksam inom  film- och animé.

Pluto utspelar sig i en framtid där robotar så avancerade att de kan tas för människor. Någon, eller något, har dock bestämt sig för att röja de sju kraftfullaste robotarna ur vägen. En av Europols bäste agenter sätts på fallet, som dock själv är en av de sju robotarna.

Pluto hör till det bästa jag läst på år och dar. Detta är en filosofisk Sci-Fi manga riktad gentemot en vuxen publik. Den innehåller en del våld (inte så mycket) men även en hel del värme. Mangans största styrka är den existensiella ton den har. Att den dessutom är mycket vältecknad ökar bokens sympatiska intryck. Ett extra plus ger det ifall man läst Astro Boy men det är absolut inget måste.

Se också SF-bokhandelns hemsida.

Mangan är pågående.
Rekommenderas.

RSS 2.0