Mangarelaterat sportlovstips


Sportlovet närmar sig. Personligen kommer jag inte att märka av det utan kommer att jobba på som vanligt. Men om någon är ledig kommer här ett mangarelaterat tips.

I Kulturhuset i Stockholm kommer det under sportlovsveckan att vara Mangateaterworkshop med Marionetteaterns dockspelare. Man kommer att kunna prova på att göra speldockor för mangateater!

Tiderna är följande:

tis 2/3 kl 10.00 och 14.00 
ons 3/3 kl 10.00 och 14.00
tor 4/3 kl 10.00 och 14.00
fre 5/3 kl 10.00 och 14.00
tis16/3 kl. 10.30
tis 30/3 kl.10.30
tis 13/4 kl.10.30

Dessutom kommer håt arbetande Yokaj Studio att ha en mangatecknarworkshop. Dessa tider är: 

tis 2/3 kl 12.00,
ons 3/3 kl 12.00
tor 4/3 kl 12.00 
fre 5/3 kl 12.00
tis 23/3 kl. 10.30
14/4 kl. 11.00

Låter mycket intressant tycker jag. Endast 40 i inträde vilket är billigare än en pizza. Läs mer om detta här.


Comics, Comix & Graphic Novels: A History of Comic Art av Roger Sabin

Denna faktabok finns än så länge bara på engelska.

Roger Sabin är journalist specialiserad på populärkultur. Förutom denna har han även skrivit böckerna Adult Comics och har medverkat i boken Punk Rock: So What?

Comics, Comix & Graphic Novels: A History of Comic Art är en gedigen faktabok om tecknade serier. Den tar en rejäl titt på seriernas historia och fördjupar sig också i undergenrer som humoristiska serier, äventyrsserier, manga och så vidare. Huvudfokus är dock just historiken.

Bokens styrka är att Sabin är noggrann. Han går igenom det mesta som superhjältarna och undergroundserierna samt manga och mycket annat. Han botaniserar även bland den europeiska serietraditionen.

Boken kräver dock goda kunskaper inom engelska, men det har nog de flesta idag.

Är man intresserad av seriehistoria blir är detta de kanske bästa boken att börja med.
Rekommenderas.


Mer om mangadockteatern


Kan inte hjälpa det men jag tycket att kombinationen teater och serier är så intressant. Mangadockteatern hade premiär i fredags och nu har recensionerna börja dyka upp. Det är inte bara jag som gillade den. Recensionerna finns här och här.

Meja i spökjägarnas salI tisdags hade jag den stora äran att få se generalrepetionen av dockteatern Meja i Spökjägarnas sal. För den som mot förmodan missat så är det ett samarbete mellan Yokaj Studio och Stockholms stadsteater. Teatern är en spin-off serie på mangan Kick Off! och har Meja i huvudrollen. Men förutom Meja dyker givetvis även Chiko, Krille, Jenny och Andreas upp samt den nye karaktären Yoshiro.

Dockteater och serier lider av ett liknande rykte om att det "bara är något för barn". Vilket det givetvis kan vara. Men för den skull behöver det inte betyda att det är av undermålig kvalité som många tycks tro. Den här dockteatern passar alla från ca 12 och uppåt och var av oerhört god kvalité. Teatern var inte det minsta barnslig trots att dockteater oftast lider av ett sådant rykte. Vad som verkligen var kul med teatern var att se hur teatern förstärker karaktärernas kroppspråk ur serien. Det var verkligen som att se seriefigurerna "på riktigt".

Dockteaterversionen var oerhört proffsigt iscensatt. Den var alltså svartklädda skådespelare bakom dockorna som tog upp en hel teaterscen. För oss som läst Kick Off var delar av historien bekant även om vi nu fick se vissa händelser ur Mejas perspektiv istället. Teatern handlade om Mejas kamp att bli en spökjägare. Men vill hon verkligen förinte spöken som en äkta spökjägare gör? Är spöken verkligen så onda som alla säger.

I Japan är för övrigt det inte alls ovanligt att en populär manga blir överförd som spelfilm, teater eller musikal. Men i Sverige är det första gången detta görs. Men med tanke på hur lyckat resultatet blev kan jag bara hoppas på mer i framtiden. Men det beror ju på ifall teatern blir en succé eller inte. Därför tycker jag att alla som har möjlighet att gå på teatern också ska göra det. Ni kommer inte att bli besvikna! Köp biljetter här.

Bilden är en docka på huvudkaraktären Meja, tagen från Yokaj Studios blogg. På Yokaj Studios poddradio kan man även lyssna på hur det varit att jobba med Stockholms stadsteater.

Dockteater + serier = santJag har tidigare skrivit om att Yokaj Studio inlett ett intressant samarbete med Stockholms stadsteater. Det är en dockteaterversion på Kick-Off! Men den är inte helt baserad på originalserierna utan det är en Spin-Off som fokuserar på karaktären Meja.

Urpremiären är den 19 februari. Det är ganska snart med andra ord. Mangabibliotekarien har dock nästlat in sig till generalrepetitionen och kommer att avlägga rapport i nästa vecka. Allt pekar dock på att teatern kommer att vara underhållande, även för äldre.

Det finns en trailer till dockteatern. Den kan ni se här.

Biljetterna är släppta. Mer om det här.

Jag finner som sagt detta samarbete vara intressant. Kul att serier "nästlar sig in" i andra områden. Och dockteater är ett oerhört intressant medium som har haft samma stämpelfördom på sig som serier, d.v.s. att det bara är för barn.

The Manga Cookbook av Yoko Ishihara & Chihiro HattoriDenna bok finns hittills bara på engelska.

Boken är utgiven av The Manga University Culinary Institute. Yoko Ishihara är utbildat nutrionist och kock. Chihiro Hattori är illustratör som vanligtvis illustrerar faktaböcker som Kana de manga.

The Manga Cookbook är en kokbok i mangaform. Recepten är gjorda i serierutor vilket verkligen förenklar. Jag har aldrig läst en så lättförståelig kokbok förut. Recepten i sig varierar från väldigt lättlagade till mer avancerade och boken innehåller både förrätter, huvudrätter och efterrätter. Efter varje recept finns en intressant faktaruta om maträtten och ofta om en mangaserie där maträtten nämnts.  The Manga Cookbook innehåller både vegetariska och icke-vegetariska recept. Men är man duktig i köket och inte äter kött, som undertecknad, är det inte svårt att trixa om recepten så att de blir just vegetariska.

Boken är vältecknad och innehåller en del humor. Men inte för mycket så att recepten blir röriga. Att dylika böcker inte finns översatta är en skam tycker jag. Jag tror absolut att de kommer att sälja.

Boken riktar sig till vuxna matlagande människor.
Rekommenderas varmt.

Radiopratet avklarat


Då har jag radiopratat igen. Denna gång tog jag upp skönlitteratur som förts över till serieform. Mina exempel var:

Tom Sawyer
av Mark Twain, Tim Mucci & Rad Sechrist

Agatha Christie’s Murder on the Orient Express av Francois Rivìere & Solidor

På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust och Stéphane Heuet

Mangabibeln av Siku & Akin

Första Moseboken, Genesis av Robert Crumb

Länken till lyssnarakrivet finns här. Det är alltså onsdagen 3 februari 09.30-10.00. Lyssna gärna.


Mangabibliotekarien i radio igen


Imorgon onsdag 3 februari är det dags igen. Jag ska prata om serier i Radio P4 Gävleborg. Lyssna gärna.

RSS 2.0