Meja i spökjägarnas salI tisdags hade jag den stora äran att få se generalrepetionen av dockteatern Meja i Spökjägarnas sal. För den som mot förmodan missat så är det ett samarbete mellan Yokaj Studio och Stockholms stadsteater. Teatern är en spin-off serie på mangan Kick Off! och har Meja i huvudrollen. Men förutom Meja dyker givetvis även Chiko, Krille, Jenny och Andreas upp samt den nye karaktären Yoshiro.

Dockteater och serier lider av ett liknande rykte om att det "bara är något för barn". Vilket det givetvis kan vara. Men för den skull behöver det inte betyda att det är av undermålig kvalité som många tycks tro. Den här dockteatern passar alla från ca 12 och uppåt och var av oerhört god kvalité. Teatern var inte det minsta barnslig trots att dockteater oftast lider av ett sådant rykte. Vad som verkligen var kul med teatern var att se hur teatern förstärker karaktärernas kroppspråk ur serien. Det var verkligen som att se seriefigurerna "på riktigt".

Dockteaterversionen var oerhört proffsigt iscensatt. Den var alltså svartklädda skådespelare bakom dockorna som tog upp en hel teaterscen. För oss som läst Kick Off var delar av historien bekant även om vi nu fick se vissa händelser ur Mejas perspektiv istället. Teatern handlade om Mejas kamp att bli en spökjägare. Men vill hon verkligen förinte spöken som en äkta spökjägare gör? Är spöken verkligen så onda som alla säger.

I Japan är för övrigt det inte alls ovanligt att en populär manga blir överförd som spelfilm, teater eller musikal. Men i Sverige är det första gången detta görs. Men med tanke på hur lyckat resultatet blev kan jag bara hoppas på mer i framtiden. Men det beror ju på ifall teatern blir en succé eller inte. Därför tycker jag att alla som har möjlighet att gå på teatern också ska göra det. Ni kommer inte att bli besvikna! Köp biljetter här.

Bilden är en docka på huvudkaraktären Meja, tagen från Yokaj Studios blogg. På Yokaj Studios poddradio kan man även lyssna på hur det varit att jobba med Stockholms stadsteater.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0