Sayonara September av Åsa EkströmÅsa Ekström
har hållit på länge. Hon har illustrerat mangahybriden Stall Norrsken (skriven av Noomi Hebert och Lena Ollmark). Hon har även illustrarat barnbokssviten Drakriddare (skriven av Jo Salmson). Likaså har Ekström gjort Lantis-häftet Hästtjejen och bidragit med serier i tidningar som Manga Mania, Larson och Shojo Stars. Inte nog med det...hon har varit assistent i en japansk serietecknarstudio och skapat ett frimärke åt posten 2008. Men det är först nu som hennes drömprojekt tagit fart.

Drömprojektet är mangan Sayonara September. Det är en manga som handlar om Alex. Hon flyttar till en ny stad för att studera på en serieskola. Där lär hon sig att tillvaron som blivande serietecknare är allt annat än okomplicerad. Alex hamnar i en värld av klassfester, relationsintriger och tecknarkramp.

Förlaget Kartago hävdar i sin marknadsföring att Sayonara September är den första riktiga svenska mangaserien som skapats med svenska förhållanden, miljöer och personer. Det är inte riktigt sant, vi får inte glömma fantastiska Kick Off! av Yokaj Studio. Däremot kan jag konstatera att Yokaj Studio inte längre är ensamma mästare på den svenska mangatronen. Nu har de fått konkurrens (som jag vet är välkommen). Både Kick Off! och Sayonara September ingjuter hopp om den svenska mangan.

Sayonara September är vältecknad och handlingen fyndig och underhållande. Det här är riktigt bra. Ett måste!

Rekommenderas.

Artikel i nummer 180 av Bild och Bubbla.I senaste nummret av Bild och Bubbla (nummer 180) finns en artikel skriven av mig. Den handlar om Nissei Comics, alltså världsmanga. Jag skriver alltså om serieskapare som tecknar i den så kallade mangastilen men som inte kommer från asien. Givetvis tar jag upp svenskar som Yokaj Studio och Åsa Ekström, men även annat intressant. Läs gärna. Finns att köpa i närmsta tidningshandel, eller att låna på biblioteken.
Dragonball EvolutionDVD-aktuella Dragonball Evolution upprörde varenda Dragonball-fan världen över när den gick på bio. Den har ansetts vara en av de sämsta filmer som någonsin gjorts. Nu är den som sagt DVD-aktuell och finns även med biblioteksrättigheter. Men är den så dålig som ryktet säger? Ja, det är den!

Nog för att det borde vara svårt att göra en film (1h25min) baserad på 42 böcker. Dessutom är inte Dragonball mangan egentligen så bra. Men de livfulla karaktärerna gör att man som mangaläsare sveptes med. Det var svårt att inte låta sig charmas av Dragonball, trots att stora delar av mangan var ganska dåliga. I filmen har de mångdimensionella karaktärerna blivit endimensionella. Men en bättre film än det här hade jag väntat mig. Inte ens den legendariske skådespelaren Chow Yun-Fat lyckas blåsa liv i sin karaktär. Dessutom har manusförfattarna ignorerat det mesta av originalberättelserna och hittat på eget (här går Son-Goku i high school och är mobbad). Fattade inte manusförfattaren att han skulle uppröra Dragonball-fansen om han ändarde så här mycket i berättelsen?

Jag konstaterade att Akira Toriyama var executiv producer. Vad han måste ha ångrat sig.

Jag tänker inte gå in i detalj över hur dålig denna film är. Det finns det så många som redan gjort. Tro allt dåligt ni hört om denna film och undvik den till varje pris.

Rekommenderas inte. 


Yokaj studio på Valbo bibliotekI torsdags besökte två fjärdedelar av Yokaj Studio (Yosh & Kajfa) Valbo bibliotek. De berättade om sitt hårda arbete från dröm till succé och allt emellan. Eftersom en hel del besökare var från serietecknarskolan i Gävle fick vi också reda på i detalj hur hårt arbete det är att göra en serie. Kvällen var helt enkelt lyckad. Kul att se att genren tecknade serier fortfarande drar folk till biblioteken. Mitt favoritexempel var en över 70-årig dam som rest från Upplandstrakten för att se Yokaj. Kul Mer sånt.

Det fina mangaporträttet på mig teckande Yosh. Jag kunde inte låta bli att visa det här.

Tack Yokaj för en trevlig kväll. Ni som inte var där missade nåt.

Kinnikuman av YudetamagoDenna manga finns än så länge bara på engelska. Idag är den dessutom svår att komma över.

Ordet yudetamago betyder egentligen kokt ägg. Yudetamago är också en pseudenym bestående av manusförfattaren Takashi Shimada och tecknaren Yoshinori Nakai. Tillsammans ligger de bakom de populära mangaserierna Kinnikuman, Ultimate Muscle, och Tatakae!! Ramenman.

Kinnikuman är komplett i 36 volymer. Den har även adapterats som anime (7 filmer och 2 tv-serier). Det har även adapterats till hela 12 TV-spel. Under 1980-talet fanns det också hur många leksaker som helst.

Mangan handlar om den misslyckade superhjälten King Muscle. Då alla superhjältar av olika orsaker är borta blir regeringen tvungen att söka hjälp av denne klumpige superhjälte (som får sina krafter av vitlök). I början var mangan en parodi på superhjältar men började sakta men säkert istället bli en parodi på det närligande områden wrestling.

Jag är en stor fantast av både superhjältar och wrestling. Men att parodiera dessa genrer, som är så pass roliga och självparodierande i sig, är svårt. Jag tycker heller inte att Yudetamago lyckas med detta. Både manuset och teckningarna är fyllda av löjlig slap-stick som i alla fall inte underhåller mig. Detta är helt enkelt fruktansvärt dåligt.

Det kan vara kul att veta att King Muscles son, Kid Muscle, är huvudpersonen i Ultimate Muscle.

Rekommenderas inte.

Mer om Yokaj Studio på Valbo bibliotek

Lokaltidningen har uppmärksammat manga-arrangemanget på Valbo bibliotek.

Det kan ni se här.

Yokaj Studio till Valbo bibliotek
Valbo bibliotek ligger i närheten av Gävle (Valbo hör till Gävle kommun). Torsdagen 17 september kommer ingen mindre än Yokaj Studio dit. Yokaj Studio ligger bakom fantastisak mangan Kick Off! Det som händer på biblioteket är följande:

Mangainspiration
Torsdag 17 september kl. 18-20
Hur gör man en manga från idé till färdig publicerad bok? Hur når man ut som mangatecknare? Vad kan man tänka på när man skapar mangafigurer med inspiration från verkliga människor? Medlemmar från framgångsrika Yokaj Studio berättar och svarar på frågor.

Det kommer högst antagligen att ble en mycket trevlig kväll.
Titta gärna förbi om ni kan. Tipsa andra!

Se affischen för evenemanget här.


Who Fighter with Heart of Darkness av Seiho TakizawaDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Tecknaren Seiho Takizawa är känd för sina realistiska mechateckningar. Alltså teckningar inom genren "stora pilotstyrda robotar". Några sådana finns dock inte med här. Här har han istället tagit Scienfe Fiction-genren och satt mitt i andra världskriget.

Who Fighter består av tre berättelser. Den sista är dock bara på ett par sidor.  Alla tre kallas för "Wierd War Stories". Titelberättelsen handlar om hur japanska piloter under andra världskriget upptäcker ett mystiskt ljusfenomen över landet. De tror att det är ett hemligt vapen utvecklat av amerikanerna och skjuter följaktligen ner en av dessa. Men det är betydligt mer komplicerat än så i denna Science Fiction-berättelse. Den andra manganovellen, Heart of Darkness är löst baserad på Joseph Conrads roman med samma nam (I mörkrets hjärta på svenska). Den handlar om en japansk soldat med uppdraget att avskeda en desertör som försöker skapa en ny civilisation mitt i Burmas djungel. Den sista berättelsen är för kort för att jag ska kunna berätta handlingen här.

Alla tre berättelser är mycket vältecknade. Seiho Takizawa är med rätta känd för sina realistiska teckningar. Hans manus brukar däremot ofta anses vara medelmåttliga. Bitvis håller jag med. Första berättelsen är en spännande historia som överraskar. Men Seiho Takizawas version på Conrads klassiker håller inte måttet. Läs hellre originalet (eller se filmen Apocalypse Now som ockå är baserad på Conrads klassiker och är bättre en det här). Mangaversionen kommer inte med något nytt, förutom att den är i mangaform. Den tredje berättelsen är underhållande men för kort. Den kunde gärna ha varit åtminstonde dubelt så lång. Men berättelsen Who Fighter är så pass underhållande att det räcker.

Rekommenderas utan att vara fantastisk.

Bokpratet i Radio P4 Gävleborg

Då har jag pratat i radion igen. 20 bloddrypande minuter blev det då jag valde att prata om Jack Uppskäraren. Böckerna jag tog upp var faktaböckerna Jack Uppskäraren: kriminalfall och legend av Glenn Lauritz Andersson,  och Porträtt av en mördare: fallet avslutat av Patricia Cornwell. Givetvis tog jag med två seriealbum också. From Hell av Alan Moore & Eddie Campbell samt Jack uppskäraren och andra viktorianska mordgåtor av Rick Geary. Min egen personliga teori han jag också avhandla.

Programmets hemsida finns här. Lyssnararkivet finns här (tisdag 8 september 09.30-10.00).


Mangabibliotekarien pratar i radioSist var jag tvungen att ställa in mitt radioprat på grund av förkylning. Men nu är jag "back on track" och redo. Tisdagen 9 september 09.30 i Radio P4 Gävleborg. Då blir det bloddrypande. Lyssna gärna.

Tidningen Bild och Bubbla nominerad till årets kulturtidskriftIfall någon inte känner till detta: Bild & Bubbla är en tidskrift som funnits länge och ges ut av Seriefrämjandet.
Bild & Bubbla är en tidskrift om serier. Den tar mer eller mindre upp allt som har serieanknytning. Givetvis då också manga. Undertecknad recenserar serier i nämnda tidning och snart kommer även en artikel jag skrivit. Nu har nämnda tidning blivit nominerad till årets kulturtidskrift.

I år nomineras tidskrifterna Arena, Bild & Bubbla, Byggnadskultur, ponton, Re:Public Service och Språktidningen till priset Årets kulturtidskrift 2009. I samband Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg avslöjas vilken av de sex tidskrifterna som får priset. Mer info finns här.

Jag kommer, partisk som jag är, att hålla tummarna för Bild och Bubbla. Det är hur som helst glädjande att en tidning om serier blir nominerad till detta anrika pris.

Disney köper Marvel

31 augusti tillkännagavs att Disney köper Marvel Comics, med kända figurer som Spider-Man, X-Men och Hulk för fyra miljarder dollar.

Alla Marvel Comics ca 5000 figurer följer med i köpet. Disney får alltså ett par starka trademarks, och Marvel får tillgång till Disneys gigantiska distributionsnät och finansiella muskler.

Jag hoppas att vi inte kommer att få se allt för många cross-overs. Jag vill inte se Stål-Kalle kämpa sida vid sida med Iron Man eller Spindelmannen. Jag hoppas också att de vuxenserier Marvel ger ut (Punisher osv.) fortfarande kommer att ges ut och inte blir mer barninriktat. Jag är alltså orolig, men hoppas att det blir bra. Tiden får utvisa.

Varför står detta på en amngablogg? Jo, både Marvel och Disney är lite inne på manga. Disney ger redan ut mangainspirerade W.I.T.C.H. och Marvel har redan ett projekt på gång där de mangafierar sina hjälpar och försöker lansera dom i Japan. Denna satsning kommer, så vitt jag vet, att fortgå.


RSS 2.0