Pluto av Naoki Urasawa & Osamu TezukaDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Osamu Tezuka är förmodligen den mest inflytelserika japanska serieskaparen någonsin. Naoki Urasawa anses vara en av Japans bästa tecknare i modern tid. Han älskade Tezukas mänsterverk Astro Boy så mycket att han döpte en av sina egna seriefigurer efter en av figurerna i serien. Pluto är alltså baseras på en av de mest populära karaktärerna i Astro Boy, Den mäktigaste roboten i världen. Många "förstå-sig påare" trodde att Urasawa tagit sig vatten över huvudet när han bestämde sig för att göra ett projekt baserat på en så välkänd klassiker. Men tji fick dom! Pluto har blivit en riktig succé både i Japan och utomlands. För att se till att serien är trogen sitt originalverk övervakas arbetet av Osamu Tezukas son, Macoto Tezka, som annars är verksam inom  film- och animé.

Pluto utspelar sig i en framtid där robotar så avancerade att de kan tas för människor. Någon, eller något, har dock bestämt sig för att röja de sju kraftfullaste robotarna ur vägen. En av Europols bäste agenter sätts på fallet, som dock själv är en av de sju robotarna.

Pluto hör till det bästa jag läst på år och dar. Detta är en filosofisk Sci-Fi manga riktad gentemot en vuxen publik. Den innehåller en del våld (inte så mycket) men även en hel del värme. Mangans största styrka är den existensiella ton den har. Att den dessutom är mycket vältecknad ökar bokens sympatiska intryck. Ett extra plus ger det ifall man läst Astro Boy men det är absolut inget måste.

Se också SF-bokhandelns hemsida.

Mangan är pågående.
Rekommenderas.

Kommentarer
Postat av: Andre Lindholm

Min favorit mangaka. Monster är min absoluta favorit och jag måste bara kolla upp denna också.

2010-01-11 @ 14:24:31
URL: http://www.ikikata.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0