Claymore av Norihiro Yagi



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Norihiro Yagis karriär började med en skräll genom att han vann 32nd Akatsuka Award med sin allra första manga Undeadman. Han visade att succén inte var en lyckorträff med sin nästa serie, Angel Densetsu. Även hans senaste verk, Claymore, har rönt mycket uppmärksamhet.

Claymore utspelar sig i en fantasyvärld där det finns både vanliga människor samt de otäcka Yoma, monster som lever på att äta människor. Dessbättre finns det en hybrid-grupp som är till hälften Yoma och till hälften människa. Dessa kallas för Claymore och dödar Yoma för pengar. Mangan handlar om en specifik Claymore, Claire, och hennes relation med en ung man hon räddar.

Mangan är mycket våldsam. Blod och kroppsdelar flyger än hit, än dit. Men det stör inte, snarare tvärtom. Norihiro Yagi lyckas teckna väldet på ett vackert sätt utan att glorifiera det. Dessutom är handlingen av en sådan art att våldet känns befogat.

Claymore har även adapterats till animé. Mangan är fortfarande pågående och den verkar bli ganska lång (över 15 volymer). Den primära målgruppen är män mellan 18 och 35. Jag gillar Claymore skarpt (så tillhör jag också den primära målgruppen). Men de som förväntar sig en ny Angel Densetsu blir besvikna. De är inte alls lika (förutom att bägge är mycket läsvärda).

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0