Moyasimon: Tales of Agriculture av Masayuki IshikawaDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Masayuki Ishikawa har slagit igenom stort i Japan med mangan Moyasimon. Den har vunnit flertalet priser som Tezuka Osamu-Award och Kodansha Manga-Award, bägge under 2008. Mangan har även blivit en 11 avsnitt lång anime-serie, och det finns en uppsjö av gulliga kuddar, dockor, mobiltelefonsmycken etc. med seriens bakterier som motiv.

Moyasimon handlar om Tadayasu Sawaki som är en nybliven jordbruksuniversitetselev. Han är begåvad med en särskild förmåga som gör att han kan se bakterier.  Universitetslivet gör att Sawaki träffar en del udda karaktärer och än mer udda bakterier. 

Mangan bjuder på allmänbildning kring jordbruk men även matkultur. Vi får ta del av bisarra rätter (som den svenska paradrätten surströmming) och dessa rätters bakteriekultur. Personligen är jag mycket förtjust i den här typen av serier. Mangaserier lyckas kombinera pedagogik och underhållning på ett sätt många västerländska serier inte klarar av. Vem hade förresten trott att en bok om bakterier och jordbruk kunde vara så här underhållande.

Teckningarna är välgjorda och förhöjer humorn i serien. Att se Tadayasu Sawaki gå i en korridor som är så täckt att bakterier så att han knappt ser var han går blir oerhört kul då Masayuki Ishikawa emellanåt tecknar hans syn, emellanåt hur hans vänner ser (för dom är det en vanlig korridor och de förstår inte varför han går så långsamt och trevande). Det här är helt enkelt originellt och mycket bra.

Som man kan läsa på Science Fictionbokhandelns hemsida finns det en textruta på den första originalvolymen där det står att mangan består till 100% utav återanvänt papper och är tryckt med sojabläck. Kul.
 
Mangan är pågående och dess primära målgrupp är vuxna.
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0