Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi?

 

Moshi Moshi Kawaii är en design från Japan bestående av söta kaniner. Men som ofta är när det gäller söt japansk design är det större än så. Moshi Moshi Kawaii är, precis som fenomenet Hello Kitty, en del av den japanska populärkulturen. Pirat-Moshi, jordgubbs-Moshi och Super-Moshi är några av kaninerna som finns på allt från nappar, kläder, böcker och annat. Designen har fått stor uppmärksamhet i hemlandet sprids sedan en tid tillbaka över hela världen. 

Det japanska ordet Kawaii betyder gullig men är också en term som används i en vidare mening för att beskriva något som är (för) sött, oskyldigt, litet och charmigt. Kawaii har sedan 1970-talet haft en framträdande roll i den japanska populär- och modekulturen och att vara kawaii är något som många barn, unga men även vuxna strävar efter. Läs gärna mer om detta fascinerande ämne i boken Kawaii av Marita Lindqvist.

Barnboken Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi? är en del inom Moshi Moshi Kawaii-industrin. I denna bilderbok är det bal på slottet. Givetvis ska Jordgubbs-Moshi ska vara med. Hon tar på sig sin klänning och blir prinsessan Jordgubbs-Moshi. Vidare följer en tunn historia. Men bokens syfte är inte själva handlingen utan att man som läsare ska söka reda på Jordgubbs-Moshi och några av hennes kompisar, Askunge-Moshi och Snövit-Moshi, i ett myller av andra Moshi-figurer. 

Teckningarna är gjorda i en kommersiell stil som skiljer sig mycket från den traditionella svenska barnboken. Detta har gjort att många bibliotekarier och lärare ställt sig tveksam till den här typen av litteratur. Innehåller ser nämligen otroligt kommersiellt ut. Men det spelar enligt mig ingen roll ifall boken ändock är underhållande och gjord med kvalité. Vilket Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi? är. Det är oerhört underhållande och jag skulle själv ha älskat den här boken som barn. Dessutom blir det som västerlänning lite extra fascinerande läsning eftersom fenomenet trots allt är nytt.

På svenska finns tidigare Var är Jordgubbs-Moshi som är gjord enligt liknande upplägg.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0