Manga kamishibai: the art of Japanese theater av Eric P. NashDenna faktabok finns än så länge bara på engelska.

Det japanska ordet kamishibai betyder ungefär pappersdramatik. Det är en berättarform som var mycket populär i Japan. Den går ut på att kamishibaiaktören (kallad gaito kamishibaiya) visar stora bilder i ett speciellt ”teaterskåp” av trä, samtidigt som han/hon berättar historien. Rötterna är gamla men berättarformen fick en renessans, som också blev teaterformens storhetstid, mellan 1920-1950-talet. 

Efter att både TV'n och tecknade serier slog igenom lever kamishibai en relativt tynande tillvaro. Men kamishibai har sin givna plats i historien och utan kamishibai skulle vare sig manga eller animé ha funnits.

Eric Peter Nash är författare och har tidigare skrivit faktaböcker som MiMo: Miami Modern Revealed och The Destruction of Penn Station.

Manga kamishibai handlar givetvis om kamishibai. Dess historia givetvis tas upp men författaren tittar också närmare på vissa kamishibaiaktörer och även specifika kamishibaikaraktärer. Texten är intressant men bokens stora styrka är de över 250 vackra målningar och teckningar som finns med. Dessutom återges några av de mest populära berättelserna i sin helhet, tillsammans med sina respektive illustrationer. En ny favoritkaraktär är Golden Bat! Detta är mycket underhållande.

Rekommenderas varmt!


Kommentarer
Postat av: Sarin

Hej! intresserad av att köpa manga från 38 kr?Klicka in på:http://www.tradera.com/auktioner/ykkpykk:) puss och kram

2010-04-07 @ 02:36:35
URL: http://ywk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0