Seriehjälte 50 årIdag gör jag ett undantag på mangabloggen. Följande seriefigur är ingen mangakaraktär. Han är istället fransk. Men det är en av de största seriefigurerna (i Europa i alla fall) som idag fyller 50 år. Jag talar förstås om världens tappraste galler - Asterix. Fast ska man vara riktigt petig fyller även Obelix, Idefix, Miraculix, Majestix och alla andra galler i byn 50. Det var nämligen 29 oktober 1959 som Asterix såg dagens ljus första gången. Han skapades av tecknaren Albert Uderzo och manusförfattaren René Goscinny i första nummret av tidningen Pilote. Målet med Asterix var att skapa en fransk serie för franska barn (så att dom slutade läsa amerikanska serier). Framgången blev stor och omedelbar. Två år senare kom första albumet (som på svenska heter Asterix och hans tappra galler). I Sverige debuterade Asterix för övrigt först 1970.

Serien hade några succéår men 1977 inträffade en kris i den franska serievärlden. Manusförfattaren bakom både Asterix och Lucky Luke, Goscinny gick bort i en hjärtattack, endast 51 år gammal. Uderzo valde att själv ta över manusförfattandet. Detta har lett till att de senare albumet med Asterix tappat rejält i kvalité.

Men idag ska vi bortse från det. Vi ska också bortse från den mycket mossiga kvinnosynen som råder i den galliska byn. Idag ska vi fira den galliske hjälten. Så höj ditt glas, oavett innehåll och skåla för den franske nationalsymbolen. Sedan köper eller lånar ni en hel massa (gärna tidiga) Asterix-album.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0