Manga vinner bokjuryn



Bokjuryn
är en tävling där barn och unga (från 0-19) röstar på årets, i detta fall 2008, bästa böcker. Alla nya barn- och ungdomsböcker utgivna år 2008 får vara med i årets omröstning. I år hade 42000 barn och ungdomar röstat på 880 titlar ur förra årets utgivning. Vinnarna prisbelönades i Örebro konserthus tillsammans med 400 barn.


Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna och i Sverige startade Bokjuryn år 1997 i Örebro. Bokjuryn administreras från och med 2008 av Svenska barnboksinstitutet. Bokjuryns syfte är att stimulera barns och ungdomars läsning och läslust samt att visa respekt för unga människors bokval genom att vara ett litteraturpris där barns och ungdomars egna val får styra. Likaså är syftet att skapa ett nationellt samarbete som ger större genomslag för lokalt anpassat arbete med lässtimulans i skolor, förskolor, bibliotek och bokhandel.

I år blev vinnarna:

Spyflugan Astrid flyger högt

av Maria Jönsson, Bonnier Carlsen. Kategori 0-6 år.


Häxdoktorn

av Martin Widmark och Christina Alvner, Bonnier Carlsen. Kategori 7-9 år.


Vargbröder - Jagad av klanerna

av Michelle Paver, Semic. Kategori 10-13 år.


Bellas beslut

av Tomas Dömstedt, Hegas. Kategori 14-19 år.


Kick-off 1

av Yokaj Studio, B. Wahlström. Kategori Serier (ny kategori för i år)


Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning

av Holly Black och Tony DiTerlizzi, Rabén & Sjögren. Kategori Fakta (ny kategori för i år).


Värdiga vinnare allihopa. Dessutom var det på tiden att kategorierna fakta och serier infördes. Jag har länge varit upprörd att dessa genrer saknas. Men inte längre med andra ord. Ett stort grattis till Yokaj Studio för vinsten. På deras blogg kan ni läsa mer om deras välförtjänta vinst. Mer om bokjuryn finns att läsa här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0