Legend of Zelda av Akira Himekawa



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

The Legend of Zelda är ett TV-spel som släpptes till Nintendos konsol NES (Nintendo Entertainment System) 1986 i Japan. Spelet utvecklades av Shigeru Myamoto, som också var mannen bakom de framgångsrika Super Mario-spelen. The Legend of Zelda var banbrytande på så vis att spelaren inte var bunden till att fullfölja spelet enligt ett visst schema (även om spelet trots det var ganska linjärt).

Spelet blev så kopiöst populärt att det nu finns 15 Legend of Zelda-spel, 7 Zelda-relaterade spel samt ytterligare 5 spel där någon framträdande Zelda-karaktär finns med. Spelseriens popularitet fick också en tecknad TV-serie 1989.

Akira Himekawa är en gemensam pseudonym för de två kvinnliga mangaskaparna S. Nagano och A. Honda.
Mangaduon ligger även bakom den moderniserade, upphottade versionen av Osamu Tezukas Astro Boy, som översatts till svenska. 

Just den här Legend of Zelda-mangan har undertiteln Ocarina of Time och baseras på N64-spelet Ocarina of Time. Den finns i 2 volymer. Den är också den Zelda-manga man bör läsa först.

Mangan är av klassiskt fantasy-typ där en ung man visar sig vara speciell och utvald att rädda världen från ondska. Teckningarna är tecknad klassisk shonenmanga-stil och är av gediget hantverk. Vad som är bra med mangan är att man inte är beroende av förkunskaper kring spelet för att bli underhållen. Själv har jag aldrig gillat Zelda-spelen (de är i mitt tycke alldeles för sega) men mangan gav hyfsad underhållning. Jag är lite partisk eftersom jag fått en rejäl fantasy-manga-överdos. Men den underhåller som sagt. Dessutom är Zelda så pass välkänd att mangan bör finnas om man ser på saken ur en allmännbildande aspekt.

Rekommenderas alltså. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0