The Ice Wanderer av Jiro TaniguchiJiro Taniguchi
är en väl ansedd mangaka (mangaförfattare) som har hållit på länge. Han debuterade 1970 med Kareta Heya. Några år senare inledde han ett samarbete med Natsuo Sekigawa som resulterade i flera mangaserier som City Without Defense, The Wind of the West is White och Lindo 3. Men deras mest uppskattade manga blev trilogin Bocchan No Jidai som duon 1998 fick anrika priset Osamu Tezuka Culture Award för. Men Jiro Taniguchi har även haft framgångar utan samarbetet med Sekigawa. Han har förärats Shogakukan prize för sin manga Inu wo Kau och gjort många uppmärksammade serier. En av hans mest väl ansedda serier här i väst är The Walking Man.

Jiro Taniguchi har alltid varit intresserad av att teckna djur och natur. Eller egentligen verkar allt naturliv intressera honom. Därför är det kanske inte så konstigt att en av hans stora författar-förebilder är Jack London (som är mest känd för Skriet från vildmarken). Och det är Jack London som indirekt (och ibland direkt) står i fokus i mangan The Ice Wanderer. Boken består av 6 manganoveller där den första handlar om en ung Jack London. De övriga handlar (dock med ett undantag, där huvudpersonen är en ung aspirerande mangaförfattare) om vildmarksliv där människan interagerar med allt från vargar till blåvalar.

The Ice Wanderer är tecknad i så kallad gekiga-stil (realistisk tecknad). Tecknngarna är mycket välgjorda, speciellt djuren är mycket verklighetstrogna. Jiro Taniguchi har som ambition att göra en "Taniguchisk" variant på Jack Londons böcker. Det lyckas han med väl. I mina ögon är det dock inte enbart positivt. Jag har svårt att hålla intresset uppe då jag läser Jack London. Så är också fallet med The Ice Wanderer. Förvisso är vissa av novellerna läsvärda, speciellt den sista där en blåval söker sig till en "blåvals-kyrkogård". Men de flesta av novellerna ger mig bara en lätt gäspning. Det finns inget driv i dom. Fina teckningar och litterära ambitoner till trots, The Ice Wanderer ger mig ingen vidare underhållning. Däremot kommer nog Jack Londons beundrare att få ut en del av denna vuxenmanga.

Den är komplett i en volym.
Rekommenderas (dock en svag rekommendation).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0