Pokemon Special av Kusaka Hidenori & Mato/ Satoshi YamamotoFöljande manga finns än så länge bara på engelska.

Pokemon är en världsindustri. Pokemon finns som Game Boy-spel, TV-spel, samlarkortspel, flera olika serievarianter, TV-serier och långfilmer. Pokemon skapades av speldesignern Satoshi Tajiri kring 1995.

Pokemon utspelar sig i en värld där det inte längre finns "vanliga" djur, utan istället olika pokemonvarelser. I denna värld är det ett populärt fritidsintresse att fånga in Pokémon, träna dem och tävla med dem mot varandra. Eftersom Pokémon kan vara kraftfulla kan de även användas av onda figurer för mer brottsliga syften.

Pokemon började som sagt som spel men avknoppades snabbt till andra områden, som filmer, leksaker och böcker. Pokemon Special är en mangaserie som baseras på tv-spelen. Kusaka Hidenori är författaren bakom dessa medan Mato tecknade de nio första delarna. På grund av sjukdom ersattes han av Satoshi Yamamoto som fortsatt sedan dess.

Som en del i hela pokemon-världen antar jag att serien fungerar. Men har man inte spelat något av spelen eller sett filmerna blir det inte så intressant. Serien klarar inte av att stå på egna ben utan känns mest som en ursäkt att visa upp olika figurer. Alla karaktärer är dessutom ovanligt platta för att vara en manga. Mangaserier utmärks annars av att alla karaktärer är så mångdimensionellt porträtterade.

Teckningarna, både av Mato och Satoshi Yamamoto är välgjorda, men de hjälper föga när handlingen är så trist. Dessutom är pokemon ute nu (i Sverige) och är intressant mest som ett 1990-talsfenomen.

Seriens primära målgrupp är nio-åringar och äldre. Den är pågående men ges ut ytterst sporadiskt.

Rekommenderas inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0