Phantom av Ki-Hoon Lee & Seung-Yup Cho



Följande manga finns än så länge bara på engelska.

En av de mest populära genrer inom manga i Japan är Mecha. Mecha är oftast actionäventyr där olika gigantiska robotar, vanligtvis med mänskliga piloter, slåss mot varandra. Bland de mest populära mecha-mangaserierna kan nämnas Neon Genesis Evangelion av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax och Mobile Suit Gundam Seed av Masatsugu Iwase. Japaner verkar inte få nog av genren och det utkommer nya titlar hela tiden. En av dessa är Phantom, med manus av Ki-Hoon Lee och tecknad av Seung-Yup Cho.

Seriens huvudperson är K, en ung men mycket duktig pilot i Neo Seoul-polisens mobila enhet. Han kämpar mot terrorister som attackerar staden. I en av dessa attacker skadas K's partner svårt. K blir förvirrad och cynisk av anti-terrorist-organisationens brist på engagemang för skadade piloter. Han bestämmer sig för att lämna polisen men är snart tillbaka på slagfältet, redo att slåss för rättvisan. Denna gång kämpar han dock för andra sidan.

Det märks att Ki-Hoon Lee är en beundrare av Mobile Suit Gundam Seed. Phantoms påminner en hel del om den, kanske för mycket. Den har lite svårt att stå på egna ben och känns bitivis som en ren efterapning. Seung-Yup Chos teckningarär dock förstklassiga och de uppväger i viss mån det lite haltande manuset. Det gör att mangan sammanfattningsvis är läsvärd men är långt ifrån den bästa mechan som gjorts. Ska man bara ha en mecha-manga är Neon Genesis Evangelion överlägset bäst.

Phantom riktar sig till tonåringar från 13 och är komplett i fem delar.

Rekommenderas, men endast om man anser sig behöva fler Mecha än Neon Genesis Evangelion.

Kommentarer
Postat av: Andre Lindholm

Oh, verkar vara ganska intressant. Ska kolla upp denna serie och se om det är något att läsa vidare på.

2008-09-12 @ 12:12:01
URL: http://akaa.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0