Oishinbo av Tetsu Kariya & Akira HanasakiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Tetsu Kariya debuterade som mangaförfattare 1974 då han gjorde Otoko Gumi med legendariske mangatecknaren Ryoichi Ikegami (som bland annat gjort Crying Freeman). Själv blev Tetsu Kariya legendarisk då han inledde ett långvarigt samarbete med mangatecknaren Akira Hanasaki. Tillsammans skapade dom Oishinbo som är en riktig långkörare i Japan. Den finns i hela 102 delar men är fortfarande inte komplett! Dessutom har den adapterats som animé i 136 episoder samt två animerade TV-filmer och ett TV-spel. Mangan är en riktig storsäljare som sålt över en miljon exemplar per del. 1987 prisbelönades amngan med Shogakukan Manga Award för bästa vuxenmanga.

Sedan 1988 bor Tetsu Kariya i Australien men fortsätter att göra Oishinbo därifrån.

Mangan är mestadels en fakta-serie om matlagning men givetvis har den en underhållande ram. Huvudpersonen är mat-journalisten Shirou Yamaoka och hans kollega (och senare hustru) Yuko Kurita. Vi läsare bjuds på underhållande info om sushi, sashimi, ätpinnar, sushiknivar, bordsskick samt en och annan mat-tävling för att nämna några saker.

Den mangaläsare som vill ha fart och fläkt har inget att hämta här. Men är man intresserad av mat och fenomenet fakta i serieform finns mycket att hämta. Oishinbo håller en bra balans mellan fakta och underhållning. Man blir bildad men inte uttråkad. Tvärtom, den ger god underhållning. Det här hör till det mest intressanta jag läst!

Låt inte det faktum att den verkar vara oerhört lång avskräcka. Den är relativt fristående och volymerna är istället indelade i olika teman som t.ex. dryck, pub-mat och grönsaker. Den passar för alla åldrar men de yngsta saknar kanske lite action.
 
Rekommenderas varmt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0