The Manga Guide to Statistics av Shin TakahashiKyouiku manga är ett japanskt ord för pedagogiska serier. Dylika serier är mestadels förekommande inom skolans värld men finns även inom andra områden som till exempel om man vill lära sig golfsvingar, teknik, juridik med mera. The Manga Guide to Statistics är en typisk kyouiki som används inom undervisning.

Shin Takahasi
är lärare och dataanalytiker. Men han börjar bli alltmer aktiv som författare och har även skrivit The Manga Guide to Factor Analysis och The Manga Guide to Regression Analysis.

Serien The Manga Guide to är ett samarbete med förlagen No Starch Press och Ohmsha, Ltd of Tokyo. Det sistnämnda förlaget är ett väl ansett japanskt förlag inom faktalitteraturen. Samarbetet mellan förlagen har resulterat en hel del The Manga Guide to. De engelska utgåvorna är ibland lätt omgjorda för att anpassa västerländska läsare och varje upplaga har kollats av expertis i både Japan och England. I serien finns även The Manga Guide to Databases, The Manga Guide to Electricity, The Manga Guide to Physics, The Manga Guide to Molecular Biology och The Manga Guide to Calculus.

The Manga Guide to Statistics handlar om unge Rui. Hon blir upp över öronen förälskad i sin pappas medarbetare, Mr. Igarashi. Rui planerar då att be sin pappa att låta Mr. Igarashi bli hennes extralärare i matematik då det är ett ämne Rui har svårt för. Ruis plan är nämligen att Mr. Igarashi då ska bli kär i henne. Dessvärre visar det sig att Ruis mattelärare blir en annan kollega till hennes pappa. Istället blir det den lite töntige Mamoru Yamamoto som lär henne ämnet. Varje kapitel är en kurs mellan läraren och eleven. Det mesta berättas i form av tecknad serie.

I mitt tycke fungerar det väl att ha en lärobok i matematik i serieform. Jag behärskar dock ämnet hyfsat väl men känner ändå att mina kunskaper får sig en nödvändig uppdatering. En viss problematik kan dock vara det engelska språket i och med att en del matematik- och statistiktermer används. Ibland fick jag kolla i mitt engelskalexikon. Skulle The Manga Guide to Statistics vara översatt på svenska skulle jag rekommendera den varmt. Men i och med att den är engelskspråkig blir rekommendationen istället något ljum. Men visst platsar den på ett bibliotek.

Rekommenderas, dock en svag rekommendation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0