Parasyte av Hitoshi IwaakiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

1993 vann Hitoshi Iwaaki priset Kodansha Manga Award för mangan Parasyte. Men den mangan är inte hans enda succé. 2005 var han nominerad till priset Tezuka Osamu Cultural Prize för mangan Historie. Han vann förvisso inte men Historie skördar stora framgångar i alla fall.

Men hittills är Hitoshi Iwaaki mest känd för den bisarra mangan Parasyte. Den inleds med att jorden invaderas av maskliknande utomjordingar. De är parasiter som tar över människors medvetande genom att ta sig in i huvudet och på så sätt ta över kroppen. Dessvärre misslyckas en av parasiterna då denne attackerar den unge mannen Shin. Parasiten lyckas bara ta sig in i hans arm med påföljden att de nu lever i ett symbiotiskt förhållande. Men hur ska Shin och parasiten undvika att bli upptäckte av dels andra människor, dels de andra parasiterna?

Bitvis är Parasyte mycket våldsam. Blod och kroppsdelar flyger omkring och språket är emellanåt ganska grovt. Men i mitt tycke behöver det vara så med tanke på handlingen. Den är annars vältecknad med ett mycket originellt manus som både är obehagligt och mycket humoristiskt. Det är dock viktigt att komma ihåg att Parasyte är en renodlad vuxenmanga.

Mangan har givits ut på engelska i två olika omgångar på olika förlag. Förlaget Del Ray gav ut den i 8 volymer medan utgåvan av Tokyopop är i 12 volymer.

Rekommenderas varmt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0