W Juliet av Katsumi Emura



Mangan finns än så länge bara på engelska i pocketform. Däremot finns den på svenska i tidnignen Shojo Stars.

Katsumi Emura gjorde sin mangadebut 1994 med den icke översatta Gokuraku Doumei. Hennes stora genombrott kom 1997 med W Juliet som också är hennes största succé hittills.

W Juliet handlar om sextonårige Ito Miura. Hon anses vara en så kallad pojkflicka och blir därför motvilligt utvald att spela Romeo i skolans uppsättning av Shakespeares Romeo och Julia. Den som ska spela Julia visar sig bli, till den fåfänge Sugumis förfäran, den nye utbytesstudenten Makoto Amano. Men Makoto har en hemlighet. Hon är egentligen en man. 

Mangan har även adapterats som CD-bok.

Teckningarna i W Juliet är stela och spretiga. Det är synd för mangan är annars bra. Mycket bra till och med. Handlingen är fyndig och (i alla fall ganska) oförutsägbar. Den primära målgruppen är 13-åriga tjejer men den passar i mitt tycke de flesta (kanske dock främst tonåringar).

Mangan är komplett i 14 delar. En uppföljare, W Juliett II, finns också. Den ges dock ut mycket oregelbundet. 

Rekommenderas.


Kommentarer
Postat av: Anna

Hej Daniel!

Vilken bra sida (även om jag i och för sig är oinsatt i ämnet!) Jag är intresserad av att sätta mig in i detta område lite mer, då det är så populärt och lånas hela tiden här på biblioteket. Vem vet kanske man slutar som manga-fantast?! Vad tycker du att jag ska prova läsa till en början för att kunna "komma in" i denna typ av genre? Här på biblioteket har vi Ranma, Aoyama, Tanyikma mm.



Hälsn. Anna S-Ö

2009-01-22 @ 14:03:05
Postat av: Mangabibliotekarien

Hej.

Tack för berömmet!

Ranma är ganska lättläst i och med att den läses i västerländsk läsriktning. Dessutom ger den en bra bild av det galna inom manga. Gillar du Agatha Christie och liknande gillar du Mästerdetektiven Conan. Taynikma är egentligen ingen manga och inte så läsvärd egentligen. Nana och Death Note är två höjdare som också måste läsas!

2009-01-22 @ 15:06:18
Postat av: Anna

Hej igen, och tack för rådet! Har börjat läsa Ranma. Tror vi har Death Note, ska testa läsa den också. /Anna

2009-01-26 @ 19:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0