Fist of the North Star av Buronson & Tesou Hara



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Buronson är en framgångsrik manusförfattare till mangaserier. Tillsammans med mangatecknaren Ryoichi Ikegami har han vunnit priset Shogakukan Manga Award 2002 för deras serie Heat. Tillsammans med Ikegami har han även gjort den mycket populära Sanctuary. En annan av Buronsons mest kända verk är Fist of the North Star som han gjort tillsammans med tecknaren Tesou Hara.

Fist of the North Star var en av de mest populära serierna i Japan under 1980-talet. Mangan har adapterats som både animéserie- och långfilm. En amerikansk icke-tecknad långfilm utkom 1995 av Tony Randel (som kanske är mest känd för att ha gjort några Power Rangers-avsnitt) med Gary Daniels och Malcolm McDowell i huvudrollerna.
Mangan har också resulterat i en handfull olika TV-spel. Buronson och Tesou Hara har också tillsammans gjort förhistorien till Fist of the North Star som heter Fist of the Blue Sky.

Fist of the North Star utspelar sig i en nära framtid där kärnvapen ödelagt vår planet. Detta har gjort att utvecklingen gått bakåt och olika mer eller mindre galna gäng sprider skräck i landet. Då dyker en mystisk man vid namn Kenshiro upp. Han är kunnig i den farligaste kampsporten i världen, Hokuto Shin Ken. Denna kampsportsform attackerar motståndaren inre organ vilket resulterar i att motståndaren sprängs innifrån. Kenshiro är på jakt efter mannen som kidnappade hans fästmö Yuria. Under hans färd hjälper han de fattiga och svaga vilket leder till att han får både vänner och fiender. 

Serien är mycket våldsam och innehåller många (i mitt tycke för många) grafiska scener. Men så är målgruppen en vuxen publik. Grundhandlingen är ganska vanlig och förekom ofta på 1980-talet. Mangan påminner en del om filmer som Mad Max, Flykten från New York och Doomsday. Men den är välgjord i sin genre. Givetvis finns det mycket bättre mangaserier på marknaden men den här ger god underhållning. Därför rekommenderas den.

Serien är komplett i 27 delar men kan vara svår att få tag på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0