Yotsuba&! av Kiyohiko Azuma

image216

Yotsuba&! har tagit japan med storm. Och efter att ha läst den tror (och hoppas) jag att den även kommer att ta sverige med storm.

Mangan handlar om det 6-åriga yrvädret Yotsuba. Hon flyttar tillsammans med sin fosterfar, slackern Koiwai, till en ny stad. Där blir de snabbt vänner med närmsta grannfamiljen och då framför allt de tre döttrarna Asagi, Fuka och Ena Ayase. Mangan har egentligen ingen handling utan serien fokuserar på den energiske Yotsubas dagliga upptäckter som hon hänger sig åt med liv och lust (som t.ex. vattenpistoler och grannarnas ringklockor).

Yotsuba&! har vunnit Excellence Award for Manga vid Japan Media Arts Festival 2006 samt varit nominerad till både Osamu Tezuka Culture Award och Eisner Award 2008.

Något som är ovanligt för en så populär manga är att den inte adapterats som animé (ej heller planeras det en animéversion för tillfället). Däremot har två cd-skivor och en bilderbok utkommit.

Förutom Yotsuba&! har Azuma även gjort den i japan mycket populära Azumanga Daioh.

Yotsuba&! är ett glädjespridande album. Bara ytterst tungsinta cyniker torde ha svårt att motstå Yotsubas smittande glädje och naivitet. Albumet är ett allåldersalbum som rekommenderas varmt åt alla! Man skulle kunna läkarordinera mangaserien åt dysterkvistar. Man blir helt enkelt glad av Yotsuba&!

Rekommenderas som sagt.

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Mycket underhållande!

Förutom att jag stör mig på att hon SKRIKER så fort hon säger något.

Men alla upptäckter är jätteroliga och precis som det ska vara. =)

2009-12-07 @ 12:12:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0