Mangabibeln av Siku & AkinDet sägs att de flesta citat och grundhistorier härstammar antingen från bibeln eller Shakespeare. Det är kanske inte en helt korrekt tanke men nästan. Därför blev jag glatt överraskad att bibeln kommit i mangaversion. Det är förvisso inte första gången bibeln omtolkats till serieform. Människosonen av Peter Madsen och Seriebibeln av Maddox är två ganska bra versioner. Den här är dock den mest rejäla. Mangabiblen är hela bibeln sammanförd och ihopbantad som seriepocket. Här får vi läsa allt från första "ljus bli till" via Davids kamp mot Goliat till Jesus korsfärstning. Men många av episoderna är just episodiska med hänvisningar till var i bibeln man kan läsa mer.

Det brittiska brödraparet Siku & Akin har gjort en vältecknad och läsvärd mangafierad version av bibeln. Däremot är det en fruktansvärd layout på mangabibeln. Den är tryckt på det österländska sättet, man läser alltså baklänges. Däremot är det det västerländsk läseriktning i boken, fast baklänges. Alltså har vana mangaläsare svårt att läsa den, ovana mangaläsare likaså. Mycket märkligt. Det är tydligt att dom som ansvarar för layouten inte har en aning om vad en manga är. Vilket är synd för det dunklar läsningen och gör att mangabiblen blir svår att rekommendera. Trots bra och välgjort innehåll. 

Rekommenderas alltså med en stor portion tvekan.

Kommentarer
Postat av: henrikutanblogg

Har du sett den nya Mangatalangen? På omslaget till den står det: "Självklart läses serierna fån vänster till höger". Och gör man det så blir det ju konstigt. Så det är inte lätt, det där med höger och vänster.

2008-06-26 @ 11:39:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0