Manga! Manga! The World of Japanese Comics av Frederik L. SchodtFöljande faktabok finns än så länge bara på engelska.

Trots sina år på nacken anses fortfarande Schodts gedigna faktabok Manga! Manga! The World of Japanese Comics vara det bästa som finns på marknaden.

Frederik L. Schodt
är en amerikansk författare och översättare. Han har bland annat översatt Osamu Tezukas verk till engelska och är en pionjär i sitt arbete för att göra manga populärt och känt inom Västvärlden. Man kan lite förenklat säga att Schodt är mannen som introducerade mangan i USA, och därmed i Europa. Dels beror det på hans översättningar av manga men även på grund av sitt banbrytande verk Manga! Manga! The World of Japanese Comics som utkom så tidigt som 1983.

Jag tycker inte att detta är den bästa faktaboken om manga. Paul Gravetts Manga: sixty years of japanese comics tycker jag är snäppet bättre. Men det betyder inte att Manga! Manga! är dålig. Tvärt om! Den ger en intressant inblick i den japanska seriekulturen. Boken består till den största delen av en historisk titt på asiatiska serier men innehåller även annat, som författarporträtt och en mer allmänn titt på den japanska serietidningsmarknaden.
Ska man bara ha en faktabok om manga på engelska rekommenderas jag som sagt Gravetts bok. Men detta är liksom den en mer eller mindre oumbärlig bok som bör läsas av alla som verkligen vill första manga. Den skämmer verkligen inte ut ens bokbestånd, tvärtom.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0