Afro Samurai av Takashi Okazaki

           

Följande manga finns än så länge bara på engelska.

Nou Nou Hau är en allkonstnärsgrupp från Japan. Den består av tecknare, skådespelare, animatörer och konstnärer.  Under de senaste tio åren har de både tillsammans och ibland på egen hand genomfört en rad olika projekt. Ett av gruppens större projekt hittills är samarbetet med tyskarna i gruppen Moga Mobo som utmynnade i utställningen Kugelblitz på galleriet Neurotitan i Berlin 2006. Ordet Nou Nou Hau ska uttalas och förstås som "no know-how", alltså "ingen kunskap".

SPX (Small Press Expo) 2008 som serieteket anordnar varje år var Nou Nou Hau-gruppen där som gäster. Bilden ovan är tagen av mig från det evenemanget.

Gruppen publicerar även tidningen NouNouHau Magazine, där bland annat medlemmen Takashi Okazakis figur Afro Samurai dök upp först gången och är gruppens hittils mest kända skapelse. Figuren blev en framgångsrik animé-serie där ingen mindre än amerikanske toppskådespelaren Samuel L. Jackson gör Afro Samurais röst på engelska.

Afro Samurai utspelar sig i en värld där den som blir den mäktigaste samurajen också blir världens härskare. Som bevis för detta har härskaren ett pannband som det står 1 på. Men den näst mäktigaste kommer alltid att kunna utmana härskaren. Nu är Afro Samurai Nummer 2, eftersom han tillskansat sig det pannbandet. Men hans mål är inte makt utan hämnd eftersom Nummer 1 dödade hans far för många år sedan. Men överallt lurar andra som vill åt pannbandet och själva kunna utmana Nummer 1. 

Teckningarna i mangan är ett gediget hantverk. Däremot hör fägsättningen och tuschningen till det bästa jag någonsin sett. Det är otroligt skickligt gjort och mycket vackert att titta på. Synd att manuset inte är lika bra. Detta är en dussin-artad hämndhistoria i samuraj-miljö. Därtill är den i mitt tycke onödigt grym. Det känns som om Takashi Okazaki använder våld för våldets egen skull istället för att låta det bli en del av handlingen. Iden med en färgad samuraj med afrofrisyr är dock ganska kul. 

Detgör mig ont att såga Afro Samurai, speciellt med tanke på hur trevliga Nou Nou Hau var på SPX08. Dom hörde till höjdpunkterna. Men tyvärr håller mangan inte måttet. Det är för mycket våld och för lite handling.

Rekommenderas inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0