Nausicaä Of The Valley Of The Wind av Hayao Miyazaki

image136

Denna manga finns än så länge endast på engelska

Hayao Miyazaki är idag en legend inom animé (manga på film). Bland hans fantastiska verk kan nämnas Min granne Totoro (Tonari no Totoro), Det levande slottet (Hauru no ugoku shiro) och givetvis oscarsvinnaren Spirited Away (Sen to Chihiro no kamikakushi). Nausicaä Of The Valley Of The Wind är från början en manga (alltså serie i bokform) men har av Miyazaki gjorts till en framgångsrik animé. Både mangan och animén anses vara bland de bästa manga/animéer som någonsinn gjorts och har vunnit otaliga priser.

Mangan utspelar sig i en framtid där industrisamhället gått under och täckts av en giftig svampskog efter en ekologisk katastrof. Den unge prinsessan Nausicaä och hennes vänner försöker desperat att medla mellan olika kungariken som slåss om jordens sista naturresurser.

Mangan är ytterst vältecknad (det tog förvisso Miyazaki tolv år att färdigställa mangan). Men är den värd all uppståndelse den fått? Kanske. Jag tycker att Miyazaki kommer i sin rätt som regissör/tecknare till animéer. Han har ett filmiskt sätt att berätta som inte kommer till sin fulla rätt i bokform. Animén är i mitt tycke överlägsen mangan för att inte tala om de övriga animéer han gjort. Men Nausicaä Of The Valley Of The Wind är en läsvärld klassiker. Och även om det i mitt tycke finns bättre mangaserier än denna så rekommenderas den. Hans filmer, i synnerhet Spirited Away har en självklar plats på biblioteken. Miyazakis alla verk passar de flesta oavsett ålder eller kön.

Kommentarer
Postat av: Henrik

Finns den här på svenska? Eller glömde du "den här mangan finns än så länge bara på engelska". Hittar den inte på btj eller adlibris. Tack för en bra blogg.

Henrik Bylund
Jakobsbergs bibliotek

2007-11-14 @ 15:01:21
Postat av: Henrik

My bad, såg precis att kategorin var manga på engelska. sorry!

2007-11-14 @ 15:09:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0