Hikaru no Go av Yumi Hotta & Takeshi Obata

image19

Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Go är ett kinesiskt brädspel för två deltagare. Man kan antingen spela med vita eller svarta stenar. Namnet kommer från japanska men spelet är även känt under namn som weiqi i (Kina), igo i (Japan), baduk i (Korea) och goe (försök till internationellt namn). Spelet är minst 2500 år gammalt. Spelet går ut på att erövra så mycket territorium som möjligt genom att ringa in tomma skärningspunkter eller motståndarstenar med sina egna stenar. Territorium ger poäng som sammanräknas på slutet minus antalet fångar motståndaren tagit. Den med flest poäng har vunnit.

Mangan Hikaru no Go handlar om den unge pojken Hikaru. En dag går han upp på sin morfars vind på jakt på gamla grejer att sälja. Men istället råkar han på ett spöke vid namn Sai. Spöket var på sin tid den bäste spelaren i Go. Efter anklagelser om fusk , som Sai var oskyldig till, tar han livet av sig. Men kärleken till Go gör att Sai inte kan lämna vår värld utan blir kvar som ande. Nu vill han med hjälp av Hikaru kunna få spela igen. Hikaru går motvilligt med på Sais önskning men finner till sin egen förvåning att han gillar spelet. Efter ett tag ställer Hikaru uipp i en rafflande tävling i Go.

Mangan blev en stor succé i Japan och gjorde spelet Go populärt igen. Yumi Hotta spelar själv Go på amatörnivå och alla spelpartier i serien har planerats i samråd med professionella Go-spelare.

Hikaru no Go är en mycket bra manga. Den är vältecknad och spännande. Att manusförfattaren själv spelar Go och att professionella Go-spelare anlitats märks. Det ger mangan en enorm autencitet. Rekommenderas (om man behöver en bra manga på engelska).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0