Messias: en mangaberättelse av Hidenori Kumai & Kozumi Shinozawa

Boken har undertiteln är han här för att frälsa världen- eller för att förgöra den?

Den här boken är en del i en serie på fem volymer kallad manga bible. Mangaserien är skapad av Next, en organisation med målet att distrubiera bibliska berättelser världen över. Syftet är att nå barn som annars kanske känner ett motstånd att ta till sig originalbibeln och kyrkliga besök. Av dessa fem volymer ska tre täcka upp gamla testamentet och två nya testamentet.

Den första utgivna är Messias som alltså tar upp Jesu liv. Alla fem mangavolymerna är skrivna av Hidenori Kumai. Tanken är att Kozumi Shinozawa ska teckna nya testamentet och någon annan tecknare ska ta sig an gamla testamentet.

Messias tar mer eller mindre upp alla berättelser om Jesus, från ängelns besök hos Maria till uppståndelsen. Allt detta är samlat i en volym så det är kanske inte så konstigt att det hela känns en aning komnprimerat. Dock finns det på alla sidor en hänvisning till de korrekta bibelverserna. Boken avslutas även med lite fakta om personerna och dylikt. 

Kan vara kul att veta att denna bok ursprungligen skrevs på japanska men den engelsköversatta utgåvan var den som gavs ut allra först. Nu finns den som bekant även i svensk språkdräkt.

Personligen har jag inget emot syftet, d.v.s. att adaptera bibeln till seriemediet. Många försök har dock tidigare gjorts men väldigt få har varit lyckade. Amerikanske Robert Crumbs serieversion av Första Moseboken Genesis är i mitt tycke den kanske bästa adaptionen medan Mangabibeln av Siku & Akin varit en av de sämre versionerna.

Den här versionen hamnar någonstans i mitten. Den är ganska läsvärd men jag tycker att det är synd att hela Jesu Liv blivit endast en volym. Jag ahde gärna sett en mera rejäl bearbetning i stil med Buddha av Osamu Tezuka. Därtill är Kozumi Shinozawas teckningar stela och livlösa, framför allt personteckningarna. Det är synd för det förtar en del av känslan. Men trots att boken känns komprimerad och att teckningarna kunde vara bättre har den här mangan ändå något visst. Den är absolut läsvärd.

Rekommenderas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0