The Art of Japanese Tattoo/ Japansk tatueringskonst av Horiyoshi III och Takahiro KitamuraDenna bok är ingen manga. Men den handlar om japansk bildkonst. Närmare bestämt en specifik anrik form av bildkonst, tatueringskonsten.

Boken The Art of Japanese Tattoo/ Japansk tatueringskonst gavs ut i samarbete med Östasiatiska Museet i samband med utställningen med samma namn som öppnade den 25 augusti 2005. Boken (och utställningen när den begav sig) visar både fotografier av tatueringarna, tagna av fotografen Juan Puente, och de föremål som utgör inspirationen bakom tatueringarna.

Horiyoshi III (Yoshihito Nakano) anses vara en mästare i traditionell japansk tatueringskonst, så kallad Irezumi. Han gör helkroppstatueringar med motiv och symboler som drakar, tigrar, pioner, körsbärsblommor och karpar. Inspirationen till tatueringarna hämtas från allt från målningar och träsnitt till kimonos och porslinsföremål

Den som skrivit boken är en av Horiyoshis elever, Takahiro Kitamura. Han är japan/amerikan bosatt i Kalifornien och har en egen tatueringsverkstad. Han har tidigare skrivit flera böcker om tatueringar och medverkar i Tattoo Life Magazine.

Boken tar även upp den japanska tatueringens historia. Den är skriven på både engelska och svenska. Bilderna i boken är fantastiska. Det är nästan så att jag önskar att Horiyoshi III vore serietecknare. Tänk vad han skulle ha åstadkommit. Men boken är mycket intressant, den ger en inblick i en tradition jag inte visste fanns. Är man intresserad av bildkonst har man en del att hämta här.

Rekommenderas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0