Ojingogo av Matthew ForsytheMatthew Forsythe är en kanadensisk illustratör och serietecknare. Hans verk har bland annat publicerats i ChikaDEE Magazine och Wall Street Journal. Hittills är Forsythe mest känd för sin succéserie Ojingogo, som faktiskt har sitt ursprung från Korea. Tidigare bodde serieskaparen där och jobbade bland annat med en dagisgrupp. Dessa barn gav honom inspiration till serien. Från början var Ojingogo en webbserie men släpptes sedermera i bokform till stående ovationer. Bland annat blev den nominerad till ett flertal Eisner Award-nomineringar. Den har dessutom vunnit Expozine Award 2006.

Ojingogo marknadsförs på sina håll som en manga. Ska man vara petig kanske den skulle vara en Manhwa eftersom den har koreanska rötter. Men egentligen spelar benämningen ingen roll så länge serien är bra. Vilket Ojingogo är.

Serien handlar om en liten flicka, hennes kamera och en bläckfisk. På sin väg någonstans träffar de på en massa konstiga och fantasifulla existenser. Vad som händer sedan är egentligen omöjligt att beskriva. Det är dock mycket underhållande. På ett sätt påminner Ojingogo om den fortfarande så populära serien Kalle och Hobbe av Bill Watterson, som också handlade om ett barn och hans fantasi. Men Ojingogo är mer skruvad och än mer fantasifull är Kalle och Hobbe.

Ojingogo innehåller bara ett fåtal repliker som till råga på allt är på ett påhittat språk. Trots detta fungerar replikskiftet förvånansvärt bra. I det här fallet är valet av ett ”låtsasspråk” betydligt mer effektfullt än vad det annars skulle ha varit och den ön fantasifulla stämning serien har.

Forsythe teckningar är originella. Han tecknar både naivistiskt och suggestivt och hans välgjorda teckningar passar denna berättelse som handen i handsken. Sammanfattningsvis är Ojingogo en av de bästa serier jag läst på väldigt länge.

Den är komplett i 1 volym.
Rekommenderas varmt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0